Rôzne

Na tejto škole v okrese Revúca drali lavice naozaj známe mená: Primátor, umelkyňa aj bývalý minister!

Známa škola Revúckeho okresu sa môže pochváliť aj svojimi absolventmi. Veď z niektorých z nich vyrástli známe mená. Lavice tam dral napríklad primátor ale aj bývalý minister.

Ilustračný obrázok k článku Na tejto škole v okrese Revúca drali lavice naozaj známe mená: Primátor, umelkyňa aj bývalý minister!
Zdroj: TASR

História Základnej školy s materskou školou Jelšava sa začala písať už v roku 1964, kedy sa brány jej areálu na Železničnej ulici prvýkrát otvorili pre 843 žiakov. Podľa slov riaditeľky ZŠ s MŠ Viery Bardoňovej boli dôvodom na výstavbu novej školy kapacitne nevyhovujúce priestory Štátnej meštianskej školy na Jesenského ulici, kde sa žiaci vzdelávali v povojnovom období.

Dva hlavné míľniky

„Vyučovanie v čase otvorenia novej školy prebiehalo na dvoch miestach. V novom areáli sa nachádzali štyri učebné pavilóny a takzvaný MV pavilón, v ktorom bola riaditeľňa, zborovňa, školská kuchyňa s jedálňou a školská družina. V pôvodnej budove školy na Jesenského ulici zostalo sedem tried pre žiakov 1. a 2. ročníka, jedna učebňa pre materskú školu a ďalšia pre hudobnú školu,“ vymenovala riaditeľka s tým, že pre potreby pedagógov bola v týchto priestoroch zachovaná jedna zborovňa.

V 70. rokoch sa v dejinách školy vyskytli dva hlavné míľniky. „V roku 1973 bol do užívania odovzdaný pavilón telocvične a v pôvodných priestoroch školy na Jesenského ulici bol zriadený Mestský dom pionierov a mládeže. Využíval sa na rozličnú mimoškolskú činnosť žiakov,“ načrtla Bardoňová.

Možnosti športového vyžitia žiakov rozšírili nové ihriská s antukovým povrchom, ktoré v areáli školy otvorili v roku 1984. „Prvým veľkým podujatím na týchto nových ihriskách bola letná ľahkoatletická olympiáda žiakov,“ uviedla na margo športovísk riaditeľka.

Vybavenie jelšavskej základnej školy a možnosti realizácie pre žiakov sa však rozširovali aj v jej novodobejšej histórii. „V rámci modernizácie bola nakúpená počítačová technika a postupne sa zriaďovali učebne výpočtovej techniky. Od školského roku 2003/2004 je škola pripojená na internet,“ priblížila Bardoňová s tým, že okrem informatiky sa zamerali aj na ďalšie oblasti. „Zmodernizovala sa napríklad školská knižnica a zriadila sa čitáreň, neskôr aj takzvaná LEGO učebňa. Pribudli tiež odborné učebne fyziky a chémie a pre kvalitnejšie vyučovanie cudzích jazykov aj jazykové učebne,“ dodala.

Lavice drali známe tváre

Počas doterajšej histórie ZŠ s MŠ Jelšava na nej študovalo viacero osobností, významných z hľadiska regiónu i celého Slovenska.*** „Patrí medzi ne napríklad lekár Július Mazuch, odborník v oblasti cievnej a hrudnej chirurgie, alebo László Miklós, bývalý minister životného prostredia SR. Na našej škole študoval i súčasný primátor Jelšavy Milan Kolesár či miestna výtvarníčka, rezbárka a spisovateľka Eva Wilson,“*** informovala riaditeľka. Ako doplnila na záver, táto umelkyňa dokonca v súčasnosti pôsobí priamo na škole ako pedagogička.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM