Peter Handzuš Rôzne

Na území Tatier narátali raz toľko kamzičích mláďat ako v minulom roku

Po minulotýždňovom jarnom sčítaní kamzíkov v Tatrách je jasné, že ich je na území Tatier viac ako minulý rok. V Tatrách žije momentálne 967 kamzíkov, z toho je takmer 150 mláďat. V minulom roku narátali 841 kusov tohto jedinca a mláďat bolo o polovic

„Tohtoročné spočítanie kamzíkov sprevádzalo mimoriadne dobré počasie, vďaka čomu sa nám podarilo spočítať aj kamzíky, ktoré sa nám v minulom roku neukázali. Zaujímavosťou je, že sme počas spočítania kamzíkov pozorovali aj 21 medveďov, ktoré sa pohybovali vo vysokohorskom prostredí,“ priblížil zoológ Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) Jozef Hybler.
Sčítanie kamzičej zveri organizujú ŠL TANAPu už viac ako 50 rokov, v posledných rokoch v spolupráci aj s poľským Tatranským národným parkom a Správou TANAPu. Hlavným cieľom tohto projektu je sledovanie stavov tohto vzácneho živočícha. Jarné sčítavanie je zamerané hlavne na zisťovanie počtu mláďat, v jesenných mesiacoch sa sčítavajú kamzíky pre poznanie kmeňových stavov pred zimou.
Každoročne tak majú lesníci prehľad, ako sa populácia tohto vzácneho jedinca vyvíja. Najnižší počet zaznamenali koncom 90. rokov minulého storočia, kedy ich bolo okolo 200, naopak najpočetnejšie stáda sa v národnom parku pásli v rokoch 1964 a 1965. Vtedy ich na tatranských svahoch narátali až do 1000 kusov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM