Marcel Mojžiš Rôzne

Najväčší strach je zažehnaný: Krásnej Hôrke už sneh neublíži!

Vyhorenej Krásnej Hôrke by už padajúci sneh nemal ublížiť! Robotníci hrad stihli na tých najkritickejších miestach zakryť ešte skôr než sa z oblohy začali rútiť vločky. Práce na jeho rekonštrukcii pokračujú aj naďalej.

Kritické miesta Krásnej Hôrky sú už chránené pred vystrájaním Perinbaby. Pracovníkom na vyhorenej pamiatke podľa portálu Pluska.sk stačilo dokonca iba niekoľko hodín na to, aby hrad dokázali ukryť pred snehom. „Robíme neustále, takže hrad je už chránený pred snehom a dažďom na všetkých kritických miestach. Celý bude prekrytý najneskôr do Troch kráľov,“ prezradil pre portál šéf stavebnej firmy Marián Fifík. Viac TU.

Dodávateľ prác Marián Fifík má za sebou už niekoľko rekonštrukcií a opráv objektov, ktoré sú kultúrnymi pamiatkami. Skúsenosti má aj s opravami konkrétne na tomto hrade. Krásna Hôrka bola postavená ešte v 13. storočí. Je súčasťou SNM – Múzea Betliar.

Po ničivom požiari, ku ktorému došlo v marci, vyhorela a následne meškala jej rekonštrukcia. Tá sa spustila až po tom, čo v októbri Úrad pre verejné obstarávanie nevyhovel námietkam, ktoré vzniesol neúspešný uchádzač vo verejnom obstarávaní na obnovu hradu. Úrad tak umožnil rýchly začiatok obnovy pamiatky. Dlho sa však nevedelo, či sa Krásnu Hôrku napokon podarí uchrániť pred nepriaznivým počasím.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM