Eva Viestová Od Vás

Najväčšie podujatie milovníkov cestovania na Slovensku

Radi cestujete, spoznávate, objavujete? Alebo uprednostňujete sladké nič nerobenie na pláži? Ak ste tento víkend neboli v bratislavskej Inchebe, kde sa konal už 18. ročník medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour.

Prečítajte si ako sme za necelé dva dni precestovali a ochutnali niekoľko kontinentov sveta. Hneď pri vstupe nás privítala zmes rôznorodých vôní. Neboli to však cudzokrajné vône diaľok, akoby sme mnohí očakávali. Bola to káva, sladkasté vône čerstvého pečiva, údených klobások a ďalších kulinárskych dobrôt, ktoré nás vtiahli priamo do centra majstrov kuchárskeho umenia. Tu sme objavili aj štýlového gurmána Justina Topoľského a našu aktuálnu česko-slovenskú celebritu šefkuchára Jaroslava Žideka. Všade sa ochutnávalo, živo diskutovalo a s nefalšovaným záujmom obkukovalo. V rámci 19. ročníka gastronomického veľtrhu Danubius Gastro, Incheba privítala viac ako 300 vystavovateľov z 9 krajín sveta.

Svojimi tvarmi a farbami nás lákali nielen cukrovinky a vtieravé vône, ale aj okázalý aranžmán stánkov, ktorý vystavovatelia predviedli premyslený do najmenšieho detailu. Do susednej haly na výstavu Wellness a fitness nás priviedol nadšený pokrik prívržencov spinningu, ktorí v rytmickom tempe hudby a pokrikov, v dobrej nálade a nepochybne aj kondícii, dávali zo seba maximum. Inak tomu nebolo ani na poschodí. S horúcou ponukou first moment dovoleniek sa tu s plným nasadením prezentovali cestovné kancelárie. Mapy, informačné brožúrky, nové katalógy na blížiacu sa letnú sezónu, skvelé tipy na poznávacie zájazdy alebo wellness pobyty. To všetko bolo v ponuke a zadarmo.

Čečina a halušky mali úspech Príjemným spestrením originálnych expozícií, ktorými sa prezentovali jednotlivé samosprávne kraje Slovenska, boli ich sprievodné programy. A to zväčša na ľudovú nôtu. Rozozvučali sa fujary, píšťalky, kolovrátky. Tancovalo sa, spievalo, hralo. S piesňou na perách, po stope lákavej vône údeného sme sa dostali až k stánku bohato zdobeného čečinou, konárikmi a v stromoch ukrývajúcich sa šeliem našej pestrej fauny Muránskej planiny.
Príjemné prekvapenie z poznania, že kúsok domova sme objavili aj tu, vystriedal naliehavý pocit prázdnoty v žalúdku. Pohodlne sme sa usadili k ponuke jedál nám známeho salašu Zbojská, ktoré bolo súčasťou spomínanej expozície. Výborné jedlo, príjemná atmosféra, obsluha v tradičných krojoch Horehronia. V mojej duši rozkvitla malá jar, a keď na drevenej lavici bryndzové halušky ospevovala nielen naša kamarátka z Bratislavy, ale aj naši spolusediaci, ktorí niekoľkokrát ocenili stánok prívlastkom “najlepší”, hrdosť vo mne rástla každou pochvalou.

Svet očami cestovateľov a dobrodruhov Haluškami sa naša cesta ešte nekončila. Štvordňový program veľtrhu bol pestrý a bohatý. Prebiehali tu rôzne podporné akcie, súťaže vo varení, aktivity pre najmenších. V centre pozornosti nášho záujmu bol 9. festival cestovateľských filmov Camera Slovakia. Celé dva dni premietaní, filmov a multimediálnych prezentácií. Naše putovanie sa začalo v sobotu na Madagaskare otvorením námestia, ktoré od 16. januára 2012 nesie meno svetoznámeho Slováka, dobrodruha, cestovateľa, spisovateľa, známeho kráľa Madagaskaru, Mórica Beňovského. Ďalšou zástavkou na hraniciach Etiópie a Sudánu bola odľahlá a pred svetom ukrytá osada kmeňa Surmov, taktiež nazývaných ako ľudia mlieka a krvi. Vďaka rozprávaniu účastníkov expedície, ktorí divákom sprostredkovali jedinečný pohľad na týchto nádherne divokých ľudí, sa nám podarilo nazrieť do ich vlastného sveta, kde dovtedy nevstúpil žiadny biely človek.
V nedeľu sme sa vybrali na juhoafrický kontinent. Vyrazili sme z jedného z najkrajších miest na svete, z Kapského mesta cez Juhoafrickú republiku do Namíbie, Botswany a Zimbabwe. V rámci tejto dobrodružnej virtuálnej prehliadky sme navštívili Mys dobrej nádeje, kolónie smiešnych tučniakov, potápali sme sa so žralokmi, videli dych vyrážajúce pohľady na najväčšie piesočnaté duny na svete, kochali sa pohľadom na púšť Kalahary, kúpali sa v jedných z najkrajších vodopádov vôbec. Spoznávali sme skutočnú Afriku. Úprimnú, vľúdnu, nádhernú, ale aj krutú, divokú, majstrovsky dokonalú vo farbách a tvaroch, ktoré sa premietajú v exotickej faune a napodiv aj pestrej flóre. Pri príležitosti 20. narodenín cestovnej kancelárie Bubo pripravil veľký guru CK Bubo, Ľuboš Fellner, pôsobivú prezentáciu, v ktorej nechýbali ani jeho prvé cestovateľské zážitky, prvé objavné cesty do sveta, najväčšie mýľniky v jeho kariére a existencii CK Bubo, a to všetko doplnené úsmevnými historkami a vtipnými komentármi. Predpoludním sme sa ocitli v tajomnej a pred svetom izolovanej Severnej Kórei s najstráženejšou hranicou sveta. Vďaka niekoľkým minútam dokumentárneho záznamu sme nahliadli do nezdravo dokonalej spoločnosti, do spoločnosti, v ktorej je každý váš krok monitorovaný a dopredu detailne naplánovaný. Neuveríte, kým nezažijete. Všetci členovia tohto atypického výletu boli povinní pri vstupe do krajiny zapečatiť svoje mobilné telefóny! Z ponurej atmosféry Severnej Kórei sme pristáli na juhu Kaukazu, vo vojnou poznačenom Náhornom Karabachu. Nádhernej prírode, podobnej tej našej, tu konkurujú bizarné sochy, ktoré navrhuje istý tvorivý politik arménskeho pôvodu. Presúvame sa o niekoľko tisíc kilometrov smerom na juh do Indického oceánu, kde v tropickom raji ležia Komorské ostrovy. Práve tu sa nachádza jedna z najaktívnejších sopiek 20. storočia, Karthala. Jemný piesok Mozambiku po krátkej prestávke vystriedali rušné ulice kubánskej Havany. Virtuálnou prehliadkou po Kube nás sprevádzala samotná známa módna návrhárka Lýdia Eckhardt.

Posledná zastávka Celý tento cestovateľský maratón objavovania a poznávania sme zakončili plavbou cez Drakeov prieliv, najširší a najhlbší prieliv sveta. Plavba na vlnách, ktoré dosahovali výšku 10 metrov trvala 50 hodín! Cieľom cesty bola Antarktída, odkiaľ sa len niekoľko hodín pred prezentáciou vrátil účastník tejto expedície Ľuboš Fellner a svojím rozprávaním sa mu podarilo strhnúť väčšinu prítomných v sále. Po dvoch dňoch zbierania informácií, dojmov a sprostredkovaných zážitkov, na mojom zozname želaní pribudlo niekoľko ďalších cestovateľských snov. Nie nadarmo sa hovorí, že cestovanie rozširuje obzory. A podľa mňa zveľaďuje človeka aj zvnútra. Možno viac ako písmenká vám atmosféru tohto podujatia priblíži fotogaléria. Nájdete tu aj krst nového katalógu cestovnej kancelárie Bubo s Ľubošom Fellnerom, rozohneného Justina Topoľského a moju úžasnú mamu v objatí Jaroslava Žideka.

Zdroj info a foto : Mgr. Ivana Šablatúrová

ITF Incheba
42
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM