Eva Viestová Správy

V dedine spustili vlastnú výrobu: Nápad dôchodcu šetrí nervy vodičom a dal prácu Rómom

Spustením vlastnej výroby riešia v obci Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca problém s nevyhovujúcimi tvárnicami na stavbu rigolov popri miestnych komunikáciách. Ako povedal starosta obce Marek Nosko, ešte minulý rok betónové tvárnice nakupovali v obchodoch.

Ilustračný obrázok k článku V dedine spustili vlastnú výrobu: Nápad dôchodcu šetrí nervy vodičom a dal prácu Rómom
Zdroj: TASR

Majitelia áut z nízkym podvozkom však cez ne nevedia bezpečne prechádzať.

V obci osádzajú plytké rigoly pri miestnych komunikáciách pre lepšie odvádzanie dažďovej vody

V zime zase odvádzajú vodu z topiaceho sa snehu, čím znižujú tvorbu nebezpečnej poľadovice.

„Nakupovali sme tvárnice, ktoré boli dostupné na trhu. Ukázalo sa, že pre naše potreby sú aj tak hlboké. V dedine však máme dôchodcu Vasiľa Piroha, ktorý má bohaté skúsenosti v oblasti stavebníctva. Navrhol zlepšený tvar a sám vyrobil aj formy. Keďže sa ukázalo, že jeho riešenie funguje, spustili sme vlastnú výrobu týchto tvárnic“, povedal Nosko.

„Takto sme dali príležitosť najmä Rómom, ktorých zamestnávame prostredníctvom aktivačných prác. Betónové profily vyrábame zatiaľ pre vlastnú potrebu, no v prípade záujmu aj zo strany iných obcí by sme našu produkciu vedeli rozšíriť,“ doplnil starosta.

Bežne dostupné betónové profily plnia rovnakú funkciu ako tie vyrábané v Muránskej Dlhej Lúke

„Rozdiel je v ich hĺbke. Dnes sa vyrábajú autá, ktoré sú nad zemou len približne osem centimetrov. Keď sa chcel majiteľ takéhoto auta dostať na svoj pozemok, musel si vyrábať mostík už cez 12-centimetrový jarok. Ja som navrhol tvárnice, ktoré sú len štyri centimetre hlboké. Okrem toho sú však širšie a majú ploché dno. Keď je sucho, dá sa po nich chodiť, ako po chodníku. Do betónu dávame kovové výstuhy, aby sme predĺžili ich životnosť,“ vysvetlil autor nových tvárnic Vasiľ Piroh.

Výroba tvárnic v Muránskej Dlhej Lúke
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM