Jakub Forgács Samospráva

Neistá budúcnosť Prvého slovenského literárneho gymnázia. O čom uvažuje BBSK?

Známe revúcke gymnázium je ohrozené. Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja má so školou s necelými tromi desiatkami žiakov svoj zámer.

Ilustračný obrázok k článku Neistá budúcnosť Prvého slovenského literárneho gymnázia. O čom uvažuje BBSK?
Zdroj: TASR

Budúcnosť Prvého slovenského literárneho gymnázia (PSLG) v Revúcej je neistá, nakoľko jeho zriaďovateľ, Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja, uvažuje o jeho zlúčení s druhou vzdelávacou inštitúciou v meste, s Gymnáziom Martina Kukučína (GMK). Podľa vyjadrenia predsedu Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milana Uhríka je dôvodom na tento zámer nízky počet detí, ktoré školu navštevujú.

29 žiakov

„PSLG má v súčasnosti iba 29 žiakov, z toho žiadnych prvákov či druhákov. Tohto roku sa doň hlásilo deväť žiakov, na otvorenie prvej triedy ich treba minimálne 17. To znamená, že o dva roky bude v škole nula žiakov,“ uviedol Uhrík, podľa ktorého tak zostane historická novšia budova Prvého slovenského gymnázia, v ktorej škola sídli, o dva roky prázdna. „Predseda BBSK Marian Kotleba avizoval, že zvolá rokovanie so zástupcami ministerstva, mesta Revúca a prípadne aj školy a ďalšími zodpovednými osobami, a pokúsime sa pre budovu nájsť nejaké ďalšie využitie,“ dodal.

Samotný BBSK podľa neho zatiaľ nemá pre tento objekt využitie, nevie, čo s ním ďalej a nikto oň doteraz ani neprejavil záujem. „Komunikovali sme s podnikateľmi z Revúcej a rozmýšľali sme, či by sa tam nedal zriadiť napríklad domov sociálnych služieb alebo niečo podobné, ale tá budova na to nie je určená,“ konštatoval Uhrík.

Podľa slov poslankyne BBSK a primátorky Revúcej Evy Cireňovej ide v prípade úvah o zlúčení škôl o dlhodobejší proces. „PSLG sa už v minulosti malo zlučovať s GMK a myslím si, že aj to robilo negatívnu reklamu a rodičia tam deti nedávali. Možno bolo na škodu i to, že v minulosti pri nej nebol vybudovaný internát a takisto zohralo svoju úlohu aj zrušenie vlakového spojenia do Revúcej a celkovo zlá dopravná situácia,“ povedala primátorka.

Ako ďalej spomenula, PSLG znamená pre mesto okrem iného istú možnosť zamestnania, patrí do historickej budovy a má hlbší význam aj pri nižšom počte žiakov. „Vychováva ľudí, ktorí pracujú v médiách, scenáristov, režisérov. Je to špecifická a komorná škola, kde sa nemôže vzdelávať masovo, viac ako sto detí tam aj tak nemôže chodiť,“ zakončila Cireňová.

Plán na záchranu

Minister kultúry Marek Maďarič, ktorý nedávno Revúcu aj PSLG navštívil, považuje rozhodnutie o budúcnosti školy nielen za čisto ekonomické, ale aj politické a kultúrne. „Gymnázium má špecifickú výučbu a v tomto zaostalom regióne navyše veľmi zaujímavú,“ uviedol minister s tým, že sa treba zamyslieť nad dôvodom, prečo je počet žiakov taký nízky. „Nie je to možno aj preto, že obyvatelia Revúcej a rodičia sú už roky zneisťovaní, či bude, alebo nebude táto škola existovať? Na toto by malo dať jasnú odpoveď ministerstvo školstva,“ podotkol.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR bolo požiadané o vyjadrenie, či má plán na záchranu PSLG a či v predmetnej veci rokovalo s BBSK. „Organizácia činnosti stredného školstva je v zmysle legislatívy vo výlučnej kompetencii zriaďovateľa. Zákon neumožňuje ministerstvu, aby do tohto procesu priamo zasahovalo,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol komunikačný odbor MŠVVŠ SR.

Historickú budovu gymnázia je podľa ministerstva potrebné určite zachovať, nakoľko tvorí významnú súčasť slovenskej histórie a kultúrneho dedičstva. „Treba však oddeliť otázku historickej pamiatky od otázky fungovania dvoch gymnázií v meste Revúca,“ dodáva sa v stanovisku.

Čítajte tiež:

FOTO: Ostré slová Maďariča: Bránenie v obnove okolia gymnázia v Revúcej je hlúpe

V OBRAZOCH: Minister Maďarič navštívil gymnázium v Revúcej
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM