Eva Viestová Rôzne

Nevšedné vtáky v Revúcej! Kŕdeľ chochláčov k nám priletel až zo Škandinávie

Zo Škandinávie priletelo na zimu približne 40 chochláčov severských aj do Revúcej. Kŕdeľ nevšedných vtákov videli obyvatelia na okraji mesta v záhradách.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné vtáky v Revúcej! Kŕdeľ chochláčov k nám priletel až zo Škandinávie
Foto: Eva Viestová

Ako povedal zoológ Národného parku Muránska planina Jerguš Tesák, tento druh k nám neprilietava na zimu pravidelne. Podľa predpokladov ho môžeme pozorovať vtedy, keď nemá doma dostatok potravy.

Chochláče sa u nás nevyskytujú pravidelne

Chochláč severský prilieta na Slovensko za potravou vo veľkých kŕdľoch. Nie je to pravidelné, zvyčajne každé štyri roky. Podľa predpokladov je to v období, keď rodičia vychovávajú mimoriadne početnú skupinu mláďat, ktorú už na svojom vlastnom území nedokážu uživiť.

„Vidieť ho tam, kde je dosť ovocných stromov, alebo kde nájde jarabinu. Na jednom z revúckych sídlisk už moji kolegovia pozorovali kŕdeľ, kde bolo asi 40 jedincov. Pravdepodobne ich na Gemer prilákala veľmi dobrá úroda ovocia. Množstvo jabĺk zostalo priamo na stromoch, čo je pre týchto návštevníkov zo severu veľmi vítaný zdroj potravy“, povedal Tesák.

Ako doplnil zoológ, ak ľudia nepotrebujú obrať všetky jablká, tým, že ich nechajú na stromoch, pomôžu viacerým druhom. Rovnako ovocie, ktoré začalo v pivniciach podliehať skaze netreba vyhadzovať do kontajnera. Stačí ho vysypať na voľné priestranstvo, ale najvhodnejšie tak, aby ho neprikryl sneh.

Na zimu k nám prilietajú aj iné druhy

Chochláče nie sú jediný vtáčí druh, ktorý prilieta na Slovensko počas zimy. Azda najznámejšie sú kormorány. Minulú zimu ich evidovali už aj na toku rieky Muránka.

Rieky bez ľadovej pokrývky však využívajú aj potápače. Blízko ľudí radi zimujú hýle lesné. „Aj tie sú už v Revúcej, ale v okolitých dedinách. Ich typickým znakom je červená hruď a piskotavý zvuk. Na zimu prileteli tiež myšiaky severské. Bližšie k ľuďom sa však sťahujú aj domáce druhy. Stehlíky, sýkorky, ale napríklad aj straky“, dodal Tesák.

„Pohyb vtáčích druhov sa snažme monitorovať aj u nás na správe Národného parku. Budeme radi, ak nám s tým pomôžu aj ľudia. So zaujímavým pozorovaním sa s nami môžu podeliť cez našu internetovú stránku, cez odkaz napíšte nám,“ doplnil zoológ Muránskej planiny.

foto : www.ephoto.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM