Jakub Forgács Správy

Nové urgenty majú byť v 44 nemocniciach. Revúcka v tejto sieti chýba

V novej sieti urgentných príjmov majú byť desiatky nemocníc. Napriek snahe sa medzi ne tú revúcku dostať nepodarilo.

Ilustračný obrázok k článku Nové urgenty majú byť v 44 nemocniciach. Revúcka v tejto sieti chýba
22
Galéria
Zdroj: TASR

V novej pevnej sieti urgentných príjmov má byť 44 nemocníc, v ktorých bude urgent prvého alebo druhého typu. Schválila to v stredu vláda SR.

Urgenty druhého typu sú od tohto roka naplánované v desiatich nemocniciach, podmienečne – do decembra 2018, tam rezort zdravotníctva zaradil aj Prešovskú fakultnú nemocnicu. Prvý typ urgentov sa týka 34 nemocníc.

Oproti pôvodnému plánu ministerstva došlo v návrhu k zmenám. Do pevnej siete rezort zdravotníctva po novom zaradil aj Ústrednú vojenskú nemocnicu SNP v Ružomberku (urgent prvého typu). Do tejto siete sa napriek snahe nepodarilo dostať Nemocnicu s poliklinikou Revúca, n.o.

Urgentné príjmy, ktoré sa nedostali do novej pevnej siete, môžu podľa minister zdravotníctva Tomáša Druckera fungovať aj naďalej. „Pre tých, ktorí sa nenachádzajú v sieti urgentných príjmov, sa nič nemení na tom systéme, ako bol doteraz. Môžu prevádzkovať urgentný príjem, ak budú mať dostatočný počet pacientov a získajú zdroje z výkonov, nie je v tom problém,“ vysvetlil. Zdravotné poisťovne sú povinné preplácať neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Revúcka nemocnica
22
Galéria
Foto: Renáta Bogdáni / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM