Eva Viestová Samospráva

Nový investor ráta so stimulmi štátu, pomoc využila aj samospráva

Finančná podpora od štátu pomohla samospráve Rimavskej Soboty udržať v meste nemeckého investora. Ako povedal primátor mesta Jozef Šimko, vybudovanie kanalizácie bolo pre firmu Kissling podmienkou pre zotrvanie v hnedom priemyselnom parku. V centre Gemera však očakávajú príchod ďalšieho investora.

Ilustračný obrázok k článku Nový investor ráta so stimulmi štátu, pomoc využila aj samospráva
Foto: Eva Viestová

Investor z Ruska má vytvoriť vyše tisíc pracovných miest. Oil Production and Trade sa plánuje uchádzať o priame štátne stimuly.

Nemecký firma Kissling sa zaoberá výrobou jemnej mechaniky

Vo výrobných halách v hnedom priemyselnom parku v bývalých kasárňach vytvára pracovné príležitosti pre približne 180 ľudí. Pre svoju činnosť potreboval investor priemyselný park s nevyhnutnou infraštruktúrou.

Samospráva sa v minulosti dostala do sporu s viacerými členmi bývalej vlády, ktorí ju kritizovali pre nečinnosť pri žiadaní o štátnu pomoc.

„Tie rokovania boli naozaj zložité a mali sme pocit, že podporu nedostane. Bolo to aj dosť medializované, pretože som bol rozhodnutý nemeckého podnikateľa udržať za každú cenu. Plánoval som kopať kanalizáciu vlastnými prostriedkami. Nakoniec sme s rezervy bývalej predsedníčky vlády dostali podporu milión eur. Po verejnej súťaži kanalizáciu vybudovala súkromná spoločnosť za takmer polovičnú sumu. Zvyšné peniaze sme museli vrátiť, no máme prísľub, že ich dostaneme na budovanie druhej etapy, kde chceme postaviť kruhový objazd, ktorý bude slúžiť ako príjazdová križovatka. Nový projekt plánujeme podať do 18. novembra,“ avizoval Šimko.

V Rimavskej Sobote sa v súčasnosti pripravujú na príchod ďalšieho investora

Mesto si vybrala spoločnosť s ruským kapitálom Oil Production and Trade. Dôvodom je možné napojenie na ropovod, ktorý vedie mestom.

„Dokončili sme dôležité rokovania, keď už majú majitelia firmy vlastnícky vzťah k pozemkom. Vyše 30 hektárov majú od mesta, ale sú tam aj zábezpeky, ktoré zaručujú, že ak firma nezačne budovať fabriku, pozemky sa vrátia mestu. V tomto prípade som hovoril so zástupcami firmy, ktorí potvrdili, že sa plánujú uchádzať o priame stimuly od štátu“, povedal Šimko.

Ako primátor doplnil, v regióne, kde sa nezamestnanosť pohybuje až na úrovni 30 percent, chcú vytvoriť vyše tisíc pracovných miest. V závislosti od objemu výroby tak môže nájsť prácu možno až 2500 ľudí.

foto : ilustračné rimava.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM