Rôzne

Nový výjav v Muránskej planine: Strážcovia na koňoch!

Po novom návštevníci Národného parku Muránska planina (NP MP) budú môcť stretnúť strážcov na koňoch. Takzvaná konská hliadka sa po chránenom území začala premiérovo pohybovať už tento týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Nový výjav v Muránskej planine: Strážcovia na koňoch!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako povedal riaditeľ Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) Milan Boroš, šetria tak náklady na pohonné látky a zároveň podporujú chov plemena koní hucul.

Návrat k dávnej minulosti

V náročných terénoch NP MP využívali ľudia kone už v dávnej minulosti. Neskôr úžitkové zvieratá vytlačila technika.

„Je to zatiaľ pilotný projekt ŠOP, ktorý sme začali realizovať práve v NP MP. Peniaze na kúpu koní sme získali z projektu. Funguje to tak, že sa o ne stará miestny podnikateľ a my si ich zoberieme vtedy, keď ich potrebujeme. Samozrejme, za réžiu spojenú s chovom zaplatíme. Po skončení projektu by sme v tom chceli pokračovať tak, že si kone na seba zarobia napríklad vozením turistov. My ich ale na výkon služby budeme využívať naďalej. V budúcnosti by sme toto chceli zaviesť aj do iných chránených území. Tam, kde to dovolia na jednej strane prírodné podmienky a na druhej strane tam, kde nájdeme partnerov podnikateľov,“ doplnil Boroš.

Kontrola turistov

Strážcovia počas služby na konských chrbtoch kontrolujú turistov, či dodržiavajú návštevný poriadok NP MP. Najčastejšie sa stretávajú s priestupkami, ako je zber lesných plodov na miestach, kde je to zakázané, s pohybom turistov mimo chodníkov a tiež s poškodzovaním informačných tabúľ.

„Takto šetríme peniaze, ktoré by sme minuli na benzín. Ľudia nás tiež vnímajú oveľa pozitívnejšie. Na rozdiel od áut sme ďaleko pohyblivejší a dostaneme sa aj na miesta, ktoré sú pre autá jednoducho nedostupné. Tiež sme rýchlejší, ako peší turisti, takže máme aj väčší rešpekt,“ doplnil strážca Zdeno Pochop.

Výhody jazdy na koni

Skúsenosti s terénnymi autami v NP MP má aj strážca Pavel Balko. „Mnohokrát sme riešili problém s tým, že sme zapadli, alebo dostali defekt. Toto tu nehrozí. Kôň sa pozerá, kam stúpa. Ak si to vyžaduje situácia, zídem z koňa, priviažem ho a on sa zatiaľ sám napasie. Má to však aj ďalšiu výhodu. Kôň neplaší zver tak ako auto, takže vidíme toho oveľa viac, ako sme mohli pozorovať doteraz,“ doplnil Balko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM