Správy

Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu

Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami budú mať príležitosť odstrániť nelegálne skládky odpadu na svojom území a zlepšiť systém nakladania s odpadom.

Ilustračný obrázok k článku Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu
Zdroj: TASR

Umožní im to ministerstvo vnútra (MV), ktoré ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje vyhlásilo výzvu s takýmto zameraním.

MV v tlačovej správe oznámilo, že má ambíciu zlepšiť situáciu a systém nakladania s odpadom v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít v siedmich slovenských krajoch.

Lepšie bývanie?

Z eurofondov pôjde na operačný program viac ako osem miliónov eur. Oprávnenými žiadateľmi o nenávratné finančné príspevky je 1043 obcí zo siedmich slovenských krajov z Atlasu rómskych komunít (2013). Výnimkou je Bratislavský kraj.

Vyhlásená výzva je zameraná na vybudovanie, respektíve dobudovanie systému zberu a odvozu komunálneho odpadu a na realizáciu sanačných prác nelegálnych skládok, vrátane eliminácie nepriaznivých vplyvov nelegálnej skládky.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) pri tejto príležitosti uviedol, že od januára 2016 ide už o piatu výzvu, ktorej cieľom je zvýšiť počet rómskych domácností s prístupom k zlepšeným podmienkam bývania.

Milióny eur

„Nelegálne skládky sú problémom v mnohých častiach Slovenska. Nielenže majú negatívny dopad na našu prírodu, ale aj na vzájomné spolunažívanie. Veríme, že vďaka prostriedkom z Európskej únie sa nám podarí odstrániť čo najviac nelegálnych skládok a zaviesť efektívny systém nakladania s komunálnym odpadom,“ povedal Kaliňák.

Výzva bude spolufinancovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja sumou 8 160 295 eur. Zo štátneho rozpočtu je na projekty vyčlenených 960 035 eur.

Päťpercentné financovanie bude povinná zabezpečiť úspešná obec. Tá bude môcť realizovať niekoľko aktivít na dosiahnutie cieľov projektu a vzájomne ich kombinovať, aby nadobudnuté prostriedky využila čo najefektívnejšie, zdôraznilo ministerstvo.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM