Peter Simon Rôzne

Obrazom: Vzácna návšteva v Betliari a na hrade Krásna Hôrka

Kaštieľ Betliar a priestory hradu Krásna Hôrka poctila vzácna návšteva. Potomkovia Andrássyovcov však ešte plánujú návrat!

Ilustračný obrázok k článku Obrazom: Vzácna návšteva v Betliari a na hrade Krásna Hôrka
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Judita Krajčiová zo Slovenského národného múzea – kaštieľ Betliar, 30. septembra 2015 múzeum poctili svojou návštevou potomkovia Andrássyovcov po Aladárovi. „Bolo nám nesmiernou cťou stretnúť sa s Ilonou Andrassy (nar. 1965), Pepi Berényi (dcéra gr. Ilony Andrássy), so sestrami Kati, Julia, Gabriella, Monika Zilahi-Balogh (dcéry gr. Gabrielly Andrássy), Marie Antoinette a jej neterou Nicolou Mifsud (dcéra a vnučka gr. Marietty Andrássy) a s Joy Olgyay (dcéra gr. Erzsébet Andrássy), ktorá toto stretnutie zorganizovala,“ dodala pre náš web Krajčiová.

Dámy najprv navštívili hrad Krásnu Hôrku, hradnú hrobku a kaplnku. Zaujímal ich osud zbierkových predmetov po požiari aj priebeh obnovy hradu. Neskôr sa presunuli do Betliara, kde im riaditeľ múzea, Július Barczi odovzdal dar, grafiku zobrazujúcu Krásnu Hôrku a skeny rodinných fotografií a dámy si pozreli kaštieľ aj s výstavou Jej Veličenstvo kráľovná. Podpísali sa do kroniky múzea a nechali odkazy, že boli nesmierne dojaté návštevou hradu a kaštieľa a že v najbližšom čase zorganizujú takúto návštevu, aby mohli ešte viac času stráviť na týchto miestach, kam siahajú ich korene.

Fakty z výstavy Jej Veličenstvo kráľovná

Výstava Jej Veličenstvo kráľovná – Kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách sa konala v čase od 4. júna do 30. septembra 2015 v priestoroch kaštieľa v Betliari. Zahŕňala množstvo sprievodných podujatí. Ako náš web informovala Judita Krajčiová, výstavu si pozrelo spolu viac ako 40 000 návštev­níkov.

  • Deti: 11 453
  • Dospelí: 29 295
  • Zahraničný návštevníci: 11 052
  • Domáci návštevníci: 29 696

Svoje vzácne zbierkové predmety na výstavu zapožičalo aj Stredoslovenské múzeum, Banská Bystrica, Slovenská národná knižnica, Martin, SNM-Múzeum Červený Kameň, SNM-Múzeum Bojnice, SNM-Spišské múzeum a súkromní zberatelia. „Počet vystavených predmetov bol 68 kusov z iných inštitúcií a vyše 50 kusov z našich zbierok. Súhrnná suma poistného činila 1 mil. €,“ dodala pre náš web Krajčiová.

Pozrite si v našej fotogalérii momentky zo vzácnej návštevy v kaštieli a na hrade Krásna Hôrka ;)

Foto: Vlado Eliáš

Obrazom: Vzácna návšteva v Betliari a na hrade Krásna Hôrka
35
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM