Rôzne

Ocenenie pre Slovákov. Máme piatu najkrajšiu známku na svete

Vysoko prestížna medzinárodná súťaž o najkrajšiu známku sveta ocenila aj zástupcu spod Tatier. Tá sa v kvalitnej konkurencii nestratila.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenie pre Slovákov. Máme piatu najkrajšiu známku na svete
Zdroj: Slovenská pošta

Slovenská poštová známka Umenie: Alfons Mucha berie v medzinárodnej súťaži Grand Prix de l’exposition WIPA výborné piate miesto. Pre našu krajinu je to od éry samostatnosti už deviate takéto výrazné umiestnenie. Prvenstvo pripadlo známke v tvare kosoštvorca, ktorá zobrazuje striebornú brošňu z Alandov. S ňou spoločne súťažili práve Alandské ostrovy (samostatná provincia Fínska) a Švajčiarsko. „Striebro“ získali Česi (Ochrana prírody: Európske sovy, ktoré vyhotovili manželia Knotkoví), „bronz“ putuje do Maďarska za známku, ktorá pripomína 200. výročie napísania historickej drámy Bánk bán, ktorej autorom je József Katona. Zaujímavosťou je, že pri nasvietení tejto známky UV lampou sa zobrazí práve Katonova podobizeň.

PREČÍTAJTE SI: Nepoznajú výrobcovia okien zákon? Inšpekcia zasahovala v desiatkach prípadov

Skvelé umiestnenie

Piate miesto je pre Slovensko výrazným úspechom a rovnako tak potvrdením svetovej kvality. U nás sa známky tlačia klasickou technikou oceľotlače, ktorá je vo svete skôr výnimkou. Väčšina krajín skôr preferuje techniku ofsetu. Slovenská pošta vydala túto poštovú známku koncom novembra minulého roka, prím hrá motív monumentálneho obrazu jedného z najvýznamnejších umelcov obdobia secesie Alfonsa Muchu. V nominálnej hodnote 1,20 eura vyšla v náklade 80-tisíc kusov, jej autorom je František Horniak.

Táto známka získala už koncom roka 2015 všetky najprestížnejšie domáce ocenenia udeľované generálnym riaditeľom Slovenskej pošty a ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.*** „Keďže pošta prihlasuje do medzinárodných súťaží o najkrajšie známky Európy a sveta vždy tú emisiu poštovej známky, ktorá získala ocenenie „krištáľovej známky“ za najlepšiu výtvarne a technicky realizovanú emisiu známky, udeľované generálnym riaditeľom Slovenskej pošty, aj do tejto súťaže bola prihlásená práve poštová známka vytlačená v spoločnosti Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s., technikou oceľotlače z plochých platní v kombinácii s ofsetom,“*** TASR informovala hovorkyňa SP Iveta Dorčáková.

Slovenská poštová známka Umenie: Alfons Mucha
2
Galéria
Zdroj: Slovenská pošta
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM