Jakub Forgács Samospráva

Odpoveď, ktorá zaujíma mnohých: Objaví sa Kotleba na oslavách SNP?

Oslavy 70. výročia SNP sa už nezadržateľne blížia. Podľa predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba znamenalo SNP koniec samostatného slovenského štátu, a preto sa k nemu nemôže vyjadriť pozitívne. Ukáže sa teda na oslavách? Organizátori ho oficiálne nepozvali, ale...

Ilustračný obrázok k článku Odpoveď, ktorá zaujíma mnohých: Objaví sa Kotleba na oslavách SNP?
Zdroj: Webnoviny.sk

„To, že tam nie som pozvaný, neznamená, že sa tam neprídem pozrieť,“ povedal Kotleba s tým, že skutočnosť, že ako župan nedostal oficiálnu pozvánku na oslavy mu „netrhá žily“. SNP podľa neho znamenalo koniec nášho samostatného slovenského štátu. „Čiže z tohto pohľadu, keď to hodnotím, nemôžem sa k tomu nejako veľmi pozitívne vyjadriť,“ povedal Kotleba.

Pred rokmi skončil na polícii

V roku 2006 sa Kotlebov pokus zúčastniť na centrálnych oslavách výročia SNP v Banskej Bystrici skončil zadržaním, výsluchom na polícii a obvinením z výtržníctva. SNP vtedy označil za vlastizradu a oslavy SNP za komunistickú akciu za štátne peniaze.

Spolu s ním polícia spred areálu osláv odviedla a obvinila ďalších 14 členov alebo sympatizantov združenia Slovenská pospolitosť, ktorí sa na oslavy pokúsili dostať v tričkách s nápismi Na stráž! alebo Slovenská pospolitosť.

Ľudí z Pospolitosti už raz zadržali

„Zadržaní verejne preukazovali svoju príslušnosť k občianskemu združeniu Slovenská pospolitosť, ktoré na svojej internetovej stránke verejne vyzývalo k narušeniu konania osláv,“ informovala vtedy krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová s tým, že za výtržníctvo hrozí páchateľom trest odňatia slobody do dvoch rokov.

Prokurátor 12 obvinených prepustil na druhý deň a zvyšných troch vrátane Kotlebu na tretí deň na slobodu a stíhaní boli na slobode. Obžalovaný však napokon nebol nikto z obvinených, polícia ich trestné stíhanie zastavila s tým, že sa nedopustili žiadneho protiprávneho konania.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM