Jakub Forgács Správy

Ondrej, ktorý doma narazil na veľhada: Zo šoku mu vypadol mobil z ruky!

V dielničke rodinného domu v obci Chyžné sa objavil veľhad kráľovský. Domáci, ktorých poriadne vystrašil, si na pomoc privolali pracovníkov správy Národného parku muránska planina. Pri odchyte exotického zvieraťa asistovala aj polícia.

Ilustračný obrázok k článku Ondrej, ktorý doma narazil na veľhada: Zo šoku mu vypadol mobil z ruky!
Zdroj: TASR

Ako uviedol portál Čas.sk, Ondrej spolu so susedom ukladali na dvore drevo. „Muž potom telefonoval a zašiel dnu do dielne, kde mu od šoku aj mobil vypadol z ruky. Objavil tam totiž obrovského hada,“ opisuje príhodu Ondrejova manželka Janka.

Nebezpečný no zraniteľný

Pre človeka môže byť stretnutie s takýmto hadom nebezpečné. „V prírode potrebuje tento had teploty okolo 40 stupňov. Nie je vylúčené, že vonku mohol stráviť celé leto. Tohtoročné teploty mu úplne vyhovovali. Človeka síce neohrozuje priamo na živote, ale v prípade útoku môže nepríjemne zraniť. V tomto zmysle sú ešte viac ohrozené deti. Had konzumuje živočíchy do veľkosti králika, v záhradách mohol teda pokojne hľadať drobné hlodavce, prípadne mláďatá drobných domácich zvierat,“ uviedol Jerguš Tesák, zoológ národného park.

Chladnejšie noci by exotický had v našej prírode neprežil. „Je to chladnokrvný živočích. My ľudia spotrebujeme až 70 percent prijatej energie na udržiavanie si telesnej teploty. Hadovi stačí oveľa menší príjem potravy a v nepriaznivých podmienkach vydrží bez jedla aj rok. Naše hady zaliezajú do podzemia, kde prečkávajú zimu v hybernácii. Nie som si istý, či by si aj veľhad dokázal nájsť vhodný úkryt. Mráz by bol pre neho smrteľne nebezpečný,“ dodal zoológ.

Hadovi našli nový domov

Ondrej okamžite zalarmoval políciu a ochranárov. Tí pomocou palice plaza dali do vreca a odniesli do voliéry správy Národného parku Muránska planina. Obrovský plaz nikomu nechýba, a tak skončí v niektorej zo zoo, píše sa ďalej na stránke Čas.sk.

Nikomu zatiaľ nie je jasné, ako sa veľhad ocitol v záhrade, ale pravdepodobne ušiel nejakému chovateľovi alebo sa ho majiteľ chcel zbaviť. Po troch mesiacoch sa nájdený živočích stáva majetkom štátu a kompetentní môžu rozhodnúť o jeho umiestnení do ďalšieho chovu.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM