Peter Handzuš Rôzne

Opatrovateľkám ide pri ceste za prácou do Rakúska o život

Pri ceste slovenských opatrovateliek za prácou do Rakúska často ide o život, tvrdia to viaceré z nich. Údajne o tom svedčí aj tragická nehoda spred niekoľkých dní na rakúskej diaľnici, kde vodič mikrobusu v plnej rýchlosť narazil do kamióna.

„Za ten čas, čo cestujem z východu, som už za unaveného vodiča odjazdila 500 km, lebo zaspával. V súčasnosti som sedem mesiacov práceneschopná po havárii, ktorú sme mali v Rakúsku. Zákony tam sú také, že som musela zaplatiť alikvotnú časť 368 eur za vrtuľník, ktorý ma odviezol do nemocnice. Nikto nemá právo hazardovať s našimi životmi,“ napísala na internetovom fóre neznáma opatrovateľka.
Podozrenie podľa viacerých zdrojov padá aj na firmu Štefana Krestiana zo Spišskej Novej Vsi, ktorého vodiči vraj jazdia dlhé cesty bez odpočinku. Jeho syn Marek pre TASR poprel, že by ich vodiči jazdili dlhé cesty bez prestávky. „Ja som ani raz šoférovi nepovedal ponáhľaj sa, šofér musí mať prestávky a majú prestávky,“ povedal. Zároveň vykreslil situáciu, ku ktorej vraj na cestách prichádza. „Veľakrát sa stalo, že ženy v aute prudia šoférov, aby išli, aby boli čím skôr doma,“ povedal Marek Krestián.
„Vrchol drzosti je, keď Krestian informuje tlač, že to nebol jeho šofér. Keď na jazdu posiela šoférov bez poistenia, nevyspatých, núti ich jazdiť, lebo ináč im nedá ďalšiu robotu,“ píše ďalší zdroj na fóre k tragickej nehode. Žiadny podobný podnet však na Živnostenskom úrade v Spišskej Novej Vsi neevidujú.
Kým vodičov vozidiel nad 3,5 tony kontrolujú tachografy, pri zamestnaných vodičoch vozidiel do 3,5 tony Národný inšpektorát práce vychádza zo všeobecných ustanovení Zákonníka práce. Živnostníkov má kontrolovať Krajský úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie. „Ďalším možným prípadom však môžu byť aj prípady, ak sú tieto opatrovateľky vozené do zahraničia súkromnými osobami na vlastných autách – načierno, kde možnosť kontroly prakticky neexistuje,“ povedal Igor Holéczy z Národného inšpektorátu práce.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM