Marek Šebeňa Kultúra

Perinbaba Giulietta Masina sa narodila pred 90 rokmi

Potom ju bolo vidno ešte v poetickej komédii Ginger a Fred (1986), kde si zahrala s vynikajúcim talianskym hercom Marcelom Mastroiannim. Na Slovensku je známa najmä vďaka úlohe v rovnomennej rozprávke Perinbaba (1985), do ktorej ju obsadil režisér Ju

Známa talianska herečka Giulietta Masina by sa v utorok 22. februára dožila 90 rokov.
Bola manželkou slávneho talianskeho filmového režiséra Federica Felliniho. Prežila s ním harmonický život a bola mu spoločníčkou, životnou družkou, priateľkou i „múzou“. Zahrala si v mnohých jeho filmoch (napr. Cesta, Giulietta a duchovia alebo Ginger a Fred). Divákom je známa aj jej rola Perinbaby z filmovej rozprávky Juraja Jakubiska.
Giulietta Masina sa narodila 22. februára 1921 v San Giorgio di Piano, neďaleko talianskeho mesta Bologna. Detstvo a mladosť strávila u tety v Ríme, kde aj začala študovať literatúru na univerzite. Už počas štúdií hrala v dramatickom súbore a potom sa úplne venovala herectvu.
Od roku 1942 účinkovala na profesionálnych scénach, napríklad v Ateneo Theatre. V roku 1943 ju obsadili do úlohy Pallina v rozhlasovom seriáli o mladom manželskom páre, ktorého autorom bol Federico Fellini. O pár mesiacov sa Masina za Felliniho vydala.
Vo filme sa prvý raz predstavila v roku 1946 v Rosseliniho vojnovej dráme Paisa v malej úlohe bez mena ako „mladá žena na schodoch“. Pravý debut prišiel až v dráme Senza pieta (Bez milosrdenstva, 1948). Film jej priniesol slávu na poli talianskeho filmového neba. Potom si zahrala vo Felliniho debute Luci del varieta (Svetlá varieté, 1950) a v Rosselliniho dráme Europa'51 (Európa'51, 1952).
Medzi najkrajšie darčeky Federica Felliniho Giuliette patrili hlavné úlohy v jeho dvoch filmoch. Bol to film La Strada (Cesta, 1954) s hereckým partnerom Anthonym Quinnom, kde Masina hrala Gelsominu, ktorú chudobná matka predá potulnému artistovi. Film získal Oscara ako najlepší zahraničný film. Na festivale v Cannes Masinu odmenili hlavnou ženskou hereckou cenou (najlepšia herečka) za stvárnenie titulnej postavy vo filme Le Notti di Cabiria (Cabiriine noci, 1957).
Naivných ilúzií sa po prekonaní manželskej krízy musela zbaviť jej hrdinka v ďalšom Felliniho filme, podvádzaná manželka Giulietta v psychologickej štúdii Giulietta a duchovia.
Masina získala štyrikrát taliansku Striebornú stuhu, dvakrát za najlepšiu herečku a dvakrát za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Dvakrát ju nominovali na cenu BAFTA za najlepšiu zahraničnú herečku.
Zmysel života našla Masina na niekoľko rokov v aktívnej práci pre organizáciu UNICEF na pomoc deťom tretieho sveta a vyše desať rokov viedla v rozhlase vlastnú literárnu reláciu.
Potom ju bolo vidno ešte v poetickej komédii Ginger a Fred (1986), kde si zahrala s vynikajúcim talianskym hercom Marcelom Mastroiannim. Na Slovensku je známa najmä vďaka úlohe v rovnomennej rozprávke Perinbaba (1985), do ktorej ju obsadil režisér Juraj Jakubisko.
Herečka zomrela 23. marca 1994 v Ríme. Giulietta Masina a Federico Fellini sú pochovaní vedľa seba vo Felliniho rodnom meste Rimini.

zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM