Eva Viestová Kultúra

Petícia proti zlúčeniu PSLG a GMK v Revúcej

Sme historická a kultúrna pamiatka. Nezatvárajte nám školu.

V roku 1862 sa 16. septembra slávnostne otvorilo Prvé slovenské gymnázium. O dvanásť rokov ho 20. augusta 1874 zavrel cisár a maďarská vláda. Slávnostne sa obnovilo v roku 1997 a opäť raz 16. septembra, ako špecializované literárne gymnázium. Bolo to z iniciatívy nadácie Gaudeamus suum cuique na záchranu troch prvých slovenských gymnázií. Jej čestným predsedom bol Milan Rúfus. Prvým bolo práve revúcke gymnázium, ktoré podľa projektu nadácie malo sa stať opäť gymnáziom, celoslovenským, so zameraním na slovenský jazyk a literatúru, na pestovanie národného povedomia slovenských študentov. Ubehlo 12 rokov a znovu sa nás snažia zavrieť, resp. zlúčiť s klasickým gymnáziom a nás presťahovať z historickej pôdy, ktorá je pre nás posvätná, do typickej socialistickej školy, v ktorej naša škola stratí svoju identitu, jedinečnosť. Prosíme, nerobte to! Táto škola je živou pamiatkou a dokazuje, že aj my, Slováci, sme sa počas národnostného útlaku dokázali presadiť ako samostatný národ.

Banskobystrický samosprávny kraj chce ušetriť na školstve a plánuje spojiť niekoľko škôl. Prvé slovenské literárne gymnázium (PSLG) sídli v historickej budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej a stále stelesňuje ideály prvej strednej školy na Slovensku. Keďže ide o špecifickú školu a kvalita je pre vyučujúcich dôležitejšia ako kvantita, škola má malý počet žiakov – približne sto. VÚC považuje tento počet za dostatočný dôvod na to, aby zlúčil túto inštitúciu s klasickým gymnáziom v Revúcej a vysťahoval žiakov z historickej budovy. Aj keby existovalo PSLG ako literárna sekcia revúckeho gymnázia, zlúčenie by de facto zničilo ducha rodinnej školy, jej atmosféru v pôvodnej budove a jej jedinečnosť.

Prvé slovenské literárne gymnázium nájdete v Revúcej na Železničnej ulici. Je to škola s rozšíreným vyučovaním literatúry, jazyka, humanitných predmetov a ďalších špecifických, ako latinský jazyk, literárna tvorba, rétorika, základy žurnalistiky. Rovnako sa v škole vyučujú jazyky nemecký a anglický, prírodovedné predmety (fyzika, geografia, biológia…). Práve tento fakt zabezpečuje študentom prípravu na akýkoľvek typ vysokých škôl. Ide o jednu z najmenších stredných škôl a jedinú školu s podobným zameraním na Slovensku. Podľa nášho vzoru založili podobnú školu v Čechách.

Študenti vydávajú svoje vlastné časopisy. Jedným z nich je literárne zameraný Svet v literách, kde vychádza tvorba študentov PSLG. Tým druhým je časopis CHLAST (Chceme Len Absolvovať Stredoškolské Trápenie), ktorý je zameraný žurnalisticky. Dámy a páni! Táto škola žije a chce existovať aj ďalej. Študenti každoročne organizujú školský ples, imatrikulácie, literárne večery, anketu DREVO, prevádzkujú rádio Víchor. Medzi jedinečné akcie organizované školou patria Deň tvorivosti a Carpe Diem!, ktoré sú určené jednak pre študentov, ale aj ostatných záujemcov o kultúru. Náplňou multikultúrneho festivalu Carpe Diem! sú poetické, prozaické, divadelné či žurnalistické dielne, koncerty a besedy.

Škola dosahuje výborné študijné výsledky a jej absolventi sú dnes známi novinári, učitelia, herci, umelci či historici.

Cieľom petície je vyvinúť tlak na kompetentných na VÚC, aby PSLG ďalej fungovalo ako samostatná špecializovaná škola v historickej budove Prvého slovenského gymnázia, národnej kultúrnej pamiatke.

Členovia petičného výboru:

Lukáš Onderčanin, šéfredaktor portálu Inštinkt.sk a absolvent PSLG Simona Škytová, študentka PSLG, 3.ročník Miroslav Lukačovič, študent PSLG, 2.ročník Ivana Feketeová, študentka VŠMU a absolventka PSLG Zapojte sa aj Vy…viac info: http://www.changenet.sk/?…

Zdroj foto:http://www.pslgrevuca.edu.sk/index2.htm

PSLG RA
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM