Marcel Mojžiš Rôzne

Podpora štrajku v M. D. Lúke? Učitelia sa hrali v škole

AKTUALIZOVANÉ! Aj náš okres vo štvrtok zachvátila veľká vzbura v školstve. Sú však i školy, kde sa neštrajkuje. Medzi ne patrí aj tá v Muránskej Dlhej Lúke. V obci sa však namiesto vyučovania učitelia s deťmi hrajú hry. Štrajk neprebieha ani gymnáziá

V Základnej škole v Muránskej Dlhej Lúke vymenili učenie za hranie. V obci navštevujú deti len prvý stupeň. Ako povedala riaditeľka školy Monika Podolinska, keďže nemajú právnu subjektivitu a ani odborovú organizáciu, štrajk podporujú len symbolicky.

[blockquote]Väčšina učiteľov Základnej školy v M. D. Lúke sa rozhodla, že sa do štrajku nezapoja. Rozhodnutie väčšiny rešpektovali aj ostatní a ráno prišli riadne do práce. **„Rodičov sme upozornili na zmenu režimu, tí to zobrali na vedomie. Znamená to, že namiesto vyučovania sa deťom budeme venovať prostredníctvom didaktických hier. Štrajk učiteľov teda podporíme aspoň symbolicky,“ **povedala Podolinska.[/bloc­kquote] Do štrajku sa aktívne nezapojili ani gymnáziá v Revúcej. V meste sa totiž začínajú oslavy 150. výročia založenia Prvého slovenského gymnázia. Učitelia a žiaci preto intenzívne pracujú na prípravách osláv. Do štrajku sa nezapojili ani materské školy. Ako povedal Igor Baran, riaditeľ Gymnázia Martina Kukučína, štrajkujúcim kolegom vyjadrujú podporu. V kontexte spomínaného výročia vníma ako najväčší problém v školstve úpadok postavenia učiteľov.

[color=#0066ff]­„Nemôžeme sa zapojiť do štrajku, ale ako učitelia to podporujeme. Oficiálne sme podporu nevyjadrovali, pretože sme sa nezapojili. Dnešný protest nie je len o peniazoch. Je to najmä o postavení učiteľa v spoločnosti. V minulosti síce chýbali peniaze na školstvo možno ešte viac, aj školu postavili z finančnej zbierky, no učitelia považovali za česť prísť učiť do Revúcej. Česť byť učiteľom je síce aj pre nás, ale vnímanie pedagóga spoločnosťou sa nedá porovnať. Niekedy to boli vážení ľudia, dnes sú obyvatelia všelijakí a radšej to nebudem ani konkretizovať,“ povedal Baran.[/color]

Brány troch základných škôl v Revúcej zostali ale zatvorené. Žiaci dostali riaditeľské voľno a učitelia sa pripojili k štrajku.

revuca24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM