Michaela Mozolányová Krimi

Policajti vykonali razie a zatkli až 6 ľudí. Polícia: Vydierali cez sociálne siete intímnymi fotkami!

Šesť ľudí z okresu Lučenec zadržali policajti z odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici a obvinili ich zo zločinu vydierania spáchaného formou spolupáchateľstva.

Ilustračný obrázok k článku Policajti vykonali razie a zatkli až 6 ľudí. Polícia: Vydierali cez sociálne siete intímnymi fotkami!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako na dnešnej tlačovej besede informoval zástupca riaditeľa KR PZ v Banskej Bystrici Štefan Šurka, šestica podozrivých, z ktorých traja sú muži (vo veku od 20 do 52 rokov) a tri ženy (vo veku od 25 do 50 rokov), vydierala ľudí cez sociálne siete ich vlastnými intímnymi fotkami. Polícia podľa jeho slov zatiaľ rieši dva prípady a obete vydierania nie sú len z Banskobystric­kého kraja.

„Páchateľ sa po prihlásení na sociálnej sieti skontaktoval s inou osobou, pričom páchateľ navrhol, či si nechce vymeniť intímne fotografie a ak áno, nech pošle. Potom niektorých poškodených kontaktoval iný páchateľ, že ho ide udať na políciu, lebo poslal fotku maloletej dcére," priblížil Šurka.

Podľa neho páchatelia zašli až tak ďaleko, že pred niektorými poškodenými sa vydávali za policajtov a predstavovali sa ich reálnymi menami. Obetiam sa podľa polície vyhrážali podaním trestného oznámenia, vysokým trestom a pokutou 7000 až 8000 eur a dokonca i medializáciou prípadov v televízii s tým, že ide o pedofíliu. „Vo väčšine prípadov poškodené osoby v obave, že páchateľ tieto hrozby uskutoční, posielali peniaze na zadané bankové účty v rôznej výške. Rádovo išlo o tisíce eur. Predpokladáme, že počty poškodených sú vyššie, nakoľko nie každý kontaktoval políciu alebo podal trestné oznámenie," konštatoval Šurka.

Kriminalisti obidva prípady dlhodobo dokumentovali. V pondelok 26. mája vykonali policajnú akciu a niekoľko domových prehliadok, pričom podozrivé osoby zadržali. Štyri vyšetrujú na slobode, pre dve navrhli väzobné stíhanie. Hrozí im trest od dvoch do šiestich rokov. „Sú to citlivé prípady a nie je vylúčené, že táto trestná činnosť sa bude rozmáhať. Preto vyzývame občanov, aby pri poskytovaní svojich osobných údajov i fotografií boli obozretní. V prípade akéhokoľvek podozrenia sa môžu s dôverou obrátiť na políciu," dodal Šurka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM