Monika Obrtalová Rôzne

Posledná rozlúčka s biskupom

V banskobystrickom kostole Nanebovzatia Panny Márie sa dnes predpoludním zišli predstavitelia duchovného života a mnohí veriaci, aby sa rozlúčili so zosnulým biskupom Rudolfom Balážom. Správca Banskobystrickej diecézy zomrel náhle 27. júla na krvnú e

Vzdať úctu ako aj požehnať biskupa na jeho ceste do večnosti prišlo viac ako 400 kňazov a 25 biskupov z celého Slovenska. Nechýbali medzi nimi ani čelní predstavitelia iných cirkví. Slávnostnú svätú omšu celebroval bratislavský arcibiskup a metropolita Stanislav Zvolenský za pomoci arcibiskupa a apoštolského nuncia na Slovensku Maria Giordana. Na omši nechýbali ani zástupcovia politického života – podpredseda NRSR Pavol Hrušovský, podpredseda vlády SR Ján Figeľ či minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda. Za náš kraj sa prišli s biskupom rozlúčiť župan Vladimír Maňka, primátor Banskej Bystrice Peter Gogola a viceprimátorka Katarína Čižmárová.

Banskobystrický biskup Rudolf Baláž sa narodil 20. novembra 1940 v Nevoľnom v okrese Žiar nad Hronom. Vysviacku prijal 19. marca 1990 v Banskej Bystrici z rúk kardinála Jozefa Tomku. Stal sa tak pätnástym diecéznym biskupom v histórii našej diecézy, ktorú viedol 20 rokov. Okrem správcu diecézy bol aj predsedom Konferencie biskupov Slovenska a spoluzakladateľom Katecheticko – pedagogickej fakulty sv. Ondreja v Ružomberku. Zomrel náhle v stredu 27. júla popoludní vo svojom úrade na následky krvnej embólie.

moo

Posledná rozlúčka s biskupom
1
Galéria
balaz
53
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM