Peter Klimant Rôzne

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Hoszszu Reth ešte ako tak, ale Lubeník je víťaz :)

Niektoré mená, pod ktorými poznáme dedinky okolo Revúcej dnes, sa formovali stáročia. Pôvodné krkolomné názvy často nič nehovoria ani samotným obyvateľom. Pozrite, ako sa známe dediny volali kedysi a ako ich názvy vznikli.

Ilustračný obrázok k článku Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Hoszszu Reth ešte ako tak, ale Lubeník je víťaz :)
Zdroj: TASR

Kevy, Kuuv

Kevy je prvý známy názov obce, ktorú dnes voláme Kameňany. Názov Kevy pochádza z prvej polovici 13. storočia, kedy sa obec po prvýkrát objavuje v písomnostiach. Krátko na to sa v historických prameňoch zjavuje pod novým názvom „Kuuv“. Ten si ponechala až do 15. storočia, kedy sa uvádza ako castrum Kewy. Až 16. storočie prinieslo pomenovanie Kamenany, ktoré sa v roku 1920 zmenilo na dnešné Kameňany.

Zaľúbenci či výrobcovia kolies?

Ako sa obec Lubeník dostala k svojmu súčasnému názvu, nie je celkom jasné. Podľa legendy meno obce pochádza od slova „ľúbiť“. Údajne sa tam chodievali „ľúbiť“ František Vešeléni a Mária Séči z Muránskeho hradu. Lenže milostný príbeh Františka Vdeléniho a Márie Séči sa datuje okolo roku 1644 a obec mala koreň slova „lub“ vo svojom mene už viac ako 200 rokov predtým. Odborníci majú preto na celú vec iný názor. Meno Lubeník sa podľa nich odvodzuje od slova „lub“, čo znamená jednu časť vonkajšieho obvodu kolesa. To môže znamenať, že prví obyvatelia obce vyrábali kolesá.

Kerekreth

Viete, ktorá obec sa v minulosti volala Kerekreth? Nebudeme vás zbytočne dlho naťahovať, vzhľadom k tomu, že ide o pomerne ťažkú otázku. Odpoveď je obec Mokrá Lúka. Pod označením Kerekreth sa po prvýkrát spomína v historických písomnostiach z roku 1427. Z roku 1468 je už písomne doložený názov Mokra Lucca, z roku 1557 Mocra Lwka, z roku 1582 Mukra Luka alias Vizesret a z roku 1773 to už je Mokra Luka. Po maďarsky sa obec úradne nazývala Vizesrét.

Nandraž

A konečne obec, ktorú by ste azda odhalili i podľa historických názvov. Nandraži sa podarilo slovný základ svojho názvu bez veľkých zásahov zachovávať storočia. Už v roku 1318 sa obec spomína ako Nandras. Názov sa kozmeticky upravil o zopár desaťročí neskôr na Nandraz. Konečná podoba „Nandraž“ prišla v roku 1920.

Hoszszu Reth

Názov Hoszszu Reth znie ako z nejakej fantasy poviedky. V skutočnosti však ide o dobové meno dedinky, ktorú dnes voláme Muránska Dlhá Lúka. Jej prvé pomenovanie „Hoszszu Reth“ sa prvýkrát objavuje v roku 1357. O takmer sto rokov neskôr sa toto mení na Huzywreth. Prvý, pre nás zrozumiteľný, názov prichádza v roku 1551, kedy sa obec objavuje pod menom Dluha Luka. Slovíčko Muranska sa k tomu, zatiaľ bez interpunkcie, pridáva v roku 1773. Interpunkcia prišla do názvu až začiatkom 20. storočia.

Chirkeuagasa – Turčok

Z krkolomného názvu Chirkeuagasa sa postupom času stala nami známa dedinka Turčok. Jej prvý názov Chirkeuagasa sa po prvýkrát spomína v roku 1427. Priblíženie k súčasnému názvu prišlo až v roku 1740, kedy sa dedinka v písomnostiach uvádza ako Thwrczok. Neskôr to bol Turczok, Turcsok a postupom času sa tento názov vykryštalizoval na súčasný Turčok.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM