Eva Viestová Kultúra

Poznáme Líderku roka 2011

Vidiecky parlament na Slovensku v piatok 14.11. vyhlásil výsledky súťaže Vidiecka žena roka – Líderka roka 2011, ktorej súčasťou bola v tomto roku, vyhlásenom za Medzinárodný rok lesov, mimoriadne aj kategória Lesníčka roka.

Toto ocenenie si odniesla zakladateľka lesnej pedagogiky na Slovensku **Zdena Hudecová. V kategórii žena–aktivistka zvíťazila Margita Banasová, ženou – političkou roka sa stala Mária Feckovičová, ocenenie podnikateľka roka získala Monika Benková a cenu v kategórii žena – remeselníčka udelila porota Blažene Krivákovej. **
Zdena Hudecová //pracovala celý profesionálny život na rôznych postoch v lesnom hospodárstve. Je zakladateľkou lesnej pedagogiky na Slovensku a zároveň patrí medzi prvých lesníkov, ktorí sa venujú práci s verejnosťou a tým propaguje lesníctvo laickej verejnosti. Bola prvou predsedníčkou klubu žien pri Slovenskej lesníckej komore a je zároveň členkou rakúskej Asociácie lesných pedagógov. Hoci je už v dôchodkovom veku, je stále aktívna a v súčasnosti pracuje pre neziskovú organizáciu ALEA vo Veľkom Klíži.
Spoluorganizátorom súťaže Vidiecka žena roka – Líderka roka 2011 sú v tomto roku aj Lesy SR a Slovenská lesnícka komora. Vo všetkých kategóriách bolo nominovaných spolu 33 žien, ktoré svoj voľný čas venujú aktivitám v rôznych oblastiach verejného života vo svojej komunite – obci, časti obce, mikroregióne, či v zastupiteľstve a sú uznávanými osobnosťami. V ostatných kategóriách, ktoré už tradične vyhlasuje Vidiecky parlament na Slovensku zvíťazili : //žena – aktivistka: Margita Banasová , Zubrohlava (okres Námestovo)

Margita Banasová pracovala pred odchodom do dôchodku ako učiteľka Materskej školy v Zubrohlave. Odvtedy pochádza jej vzťah k deťom, s ktorými aj teraz v dôchodkovom veku nacvičuje programy, tance, spev, zháňa finančné prostriedky na ich oblečenie na vystúpenia pri obecných slávnostiach. Jej zásluhou boli obci obnovené už zaniknuté tradície (dožinky, pochovávanie basy). Po odchode do dôchodku sa venuje ako režisérka a organizátorka ochotníckemu divadlu, stará sa o kroje, do nácviku divadelných hier zapája všetky kategórie od detí, mládeže, až po dôchodcov.

žena – politička : pôsobiaca v miestnej politike (starostka, členka miestneho zastupiteľstva : Mgr. Mária Feckovičová – Žalobín (okres Vranov nad Topľou)
Pôsobila ako starostka obce Žalobín. Počas svojho pôsobenia na tejto funkcii mimoriadne prispela k integrácií početnej rómskej komunity v tejto obci. Zabezpečila výstavbu rodinných domov pre Rómov s ich pomocou, ktorá značne prispela k zmene ich životného štýlu. Postarala sa o trvalú zmenu života Rómov v dedine. Obec bola v roku 2005 ocenená v súťaži Dedina roka. Aj v dôchodku aktívne pracuje v oblasti starostlivosti o dedinu .

//žena– podnikateľka: Monika Benková – Čierny Balog //
Monika Benková sa vždy angažovala vo veciach verejných – v obci Čierny Balog, okrese Brezno, v Banskobystrickom kraji, ale aj v rámci Slovenska Živnosť má už deväť rokov, ale zaoberala sa prevažne poradenstvom v komunitnom a sociálnom rozvoji, vzdelávaním a manažovaním projektov. …V poslednom roku sa jej darí šiť odevy a módne doplnky na motívy ľudových krojov a tiež vyrába repliky ľudových krojov. Má veľmi dobrú odozvu, pretože jej práca je precízna, dôkladná a kvalitná. Zaznamenala prvé úspechy – dostala niekoľko zákaziek na repliky krojov a tiež na odevy pre folklórne skupiny, alebo odevy pre reštaurácie pre obsluhu (typu „salaš“, „koliba“, „slovenská reštaurácia“). …Podnikanie tohto druhu na vidieku je zriedkavé, zrejme málo výnosné, ale určite záslužné.

//žena – remeselníčka: Blažena Kriváková, Žiar nad Hronom //
Bývalá chemička – laborantka sa už dlhé roky zaoberá tradičným drotárstvom, ku ktorému v súčasnosti pridala výrobu šperkov, učí záujemcov v kurzoch drotárstva, spolupracuje s rôznymi kultúrnymi centrami. Navštevuje remeselnícke podujatia, má webovú stránku . Reprezentuje Slovensko na tradičnom bavorskom jarmoku v Nemecku.

Zdroj info : Ing. V. Rezek, hovorca Lesov SR, š.p.

Poznáme Líderku roka 2011
1
Galéria
VidieckaZenaRoka
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM