Eva Viestová Rôzne

Pozor na migrujúce žaby! Na cestách už tisícky mŕtvol

Žabie bariéry popri cestách dokončujú v týchto dňoch pracovníci Správy Národného parku (NP) Muránska planina so študentmi Strednej odbornej školy v Revúcej.

Podľariaditeľa Správy Národného parku Muránska planiny Milana Boroša, ako posledné stavajú zábrany pri obci Muránska Lehota. Je to miesto, kde sa vyskytujú predovšetkým ropuchy bradavičnaté a tie sa prebúdzajú najneskôr spomedzi ostatných druhov žiab.

Tisícky mŕtvol… Obojživelníky vyliezajú zo zeme v tomto roku o niekoľko týždňov skôr ako vlani. Spôsobil to rýchly nástup jari. „Žaby sa začali spod zeme vyhrabávať a my sme museli okamžite reagovať. Ich prirodzený inštinkt ich ťahá k stojacej vode, no musia pritom prechádzať cez cestu. Keďže hromadná migrácia je špecifická iba pre jarné obdobie, tisícky žiab hynú pod kolesami áut,“ hovorí Boroša.

Z plastových fólií a drevných kolíkov pracovníci vytvárajú preto zábrany, ktoré nevedia žaby preliezť. Potom ich niekoľkokrát denne ručne zbierajú do vedier. Následne ich púšťajú na druhej strane cesty, kde je ich rozmnožovacia lokalita.

**„Žaby majú pritom vyvinutý určitý druh pamäti a vracajú sa na miesto, kde sa narodili. Ak im však prirodzená mokraď zanikne, inštinktívne hľadajú iné vhodné miesto. Na svoj vývoj potrebujú len mierne tečúcu alebo stojatú vodu. Ak ju nenájdu, samičky nakladú vajíčka aj do jarnej kaluže. Tam však väčšinou voda vyschne a žubrienky zahynú,“ ** povedal šéf národného parku.

Pomáhajú aj študenti Stredoškoláci chodia s ochranármi stavať bariéry každý rok. „Sú to zákonom chránené živočíchy a v prírode majú svoje miesto. Likvidujú hlavne veľa hmyzu. Pre mňa je to celkom zaujímavé. Aj keď mám šestnásť rokov, nie je to veľmi namáhavá práca. Okrem takejto brigády sa žabám snažím pomôcť, aj keď chodím do prírody. Ak ich vidím pri ceste, jednoducho ich pozbieram a prenesiem aj sám,“ povedal študent Strednej odbornej školy v Revúcej Matúš Mičky.

[blockquote]O toh­toročnú populáciu žiab sa ochranári obávali už na jeseň. Nedostatok vody a nástup tuhých mrazov ohrozoval obojživelníky už na ich zimoviskách. „Nakoniec dostala aj Muránska planina snehovú pokrývku, čo teraz na jar znamená dostatok vlahy, takže zatiaľ to vyzerá tak, že žiab nám prezimovalo minimálne toľko, ako po iné roky,“ skonštatoval Boroša.[/bloc­kquote]

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM