Peter Klimant Rôzne

Pozoruhodný nápad v Jelšave: Časť vyučovania chcú preniesť do záhrady!

Základná škola v Jelšave pripravuje zaujímavý projekt. Žiaci majú v budúcnosti vymeniť školské lavice za záhradu plnú zelene, do ktorej sa presunie časť vyučovania a nepôjde len o hodiny biológie.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodný nápad v Jelšave: Časť vyučovania chcú preniesť do záhrady!
Foto: Jaroslav Dodok

Základná škola s materskou školou (ZŠ s MŠ) v Jelšave pokračuje v environmentálnom programe Zelená škola. Ako informovala jej riaditeľka Viera Bardoňová, ku škole patrí veľký areál, akým sa môže pochváliť len málo vzdelávacích inštitúcií. V Jelšave by ho chceli využiť aj priamo, v rámci vyučovacieho procesu.

„V programe sme zapojení už dva roky a teraz v ňom pokračujeme, dokonca sme dostali certifikát Zelenej školy, ktorý si naši žiaci prevzali koncom minulého roka,“ uviedla riaditeľka. Ako dodala, jednou z posledných aktivít bol výučbový program Dlaň plná inšpirácií, ktorý v škole prezentovala regionálna koordinátorka Zelenej školy Paulína Urdová.

Čo najviac zelene

Jeho obsahom bolo priblíženie významu liečivých rastlín, ale tiež plány na úpravu priľahlej záhrady v areáli ZŠ a MŠ pre potreby vyučovania. „Chceli by sme totiž areál prispôsobiť tak, aby v ňom bolo čo najviac zelene a mohol slúžiť aj priamo na vyučovanie,“ priblížila plány Bardoňová.

Tieto úmysly začínajú nadobúdať prvé reálne kontúry. „V Jelšave už v školskej záhrade vykonali niektoré úpravy a ďalšie plánujú urobiť v budúcnosti. Zámerom je preniesť časť vyučovacích hodín priamo do záhrady, kde by sa nevyučovala len biológia, ale napríklad aj predmety ako fyzika či geografia,“ uviedla koordinátorka.

Chce to čas

Ako doplnila, vytvorenie podmienok na takýto typ vyučovania bude dlhodobým procesom a nedá sa to stihnúť za jeden či dva školské roky. „Záhrada je živý organizmus, ktorý sa neustále vyvíja a pretvára. Keďže areál ZŠ a MŠ v Jelšave je naozaj veľký, majú dva roky na naštartovanie aktivít v záhrade, na ukázanie smeru, akým sa chcú posunúť,“ povedala Urdová.

Zelená škola je dlhodobý program zameraný na environmentálnu výchovu, do ktorého je v súčasnosti zapojených 291 slovenských škôl. Koordináciu Zelenej školy na Slovensku zabezpečuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. V rámci programu sú školám poskytované metodické a informačné materiály a profesionálni osobní konzultanti. Zabezpečená je i výmena skúseností s inými školami, informačná podpora a organizovanie workshopov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM