Peter Simon Kultúra

Prehliadky zákutí kaštieľa aj ohňostroj: Pozrite si noc múzeí v Betliari na FOTKÁCH

Odhalenie pamätnej tabule, tvorivé dielne, koncert aj netradičné prehliadky kaštieľa a jeho zákutí. Celodenný program zavŕšil parádny ohňostroj.

Ilustračný obrázok k článku Prehliadky zákutí kaštieľa aj ohňostroj: Pozrite si noc múzeí v Betliari na FOTKÁCH
46
Galéria
Foto: Vlado Eliáš

Ako informovala Judita Krajčiová z Betliarskeho múzea, tohtoročnú noc múzeí sa rozhodli venovať hrdinom, ktorí sú dôležití nielen v dejinách, ale aj v našich životoch. Rovnako ako história aj my potrebujeme hrdinov a vzory a kde inde ako v múzeu sa o nich môžeme najviac dozvedieť. Môže mať aj múzeum svojho hrdinu?

„Okrem kurátorov, reštaurátorov, konzervátorov, sprievodcov či návštevníkov, pre ktorých pracujeme, sú našimi hrdinami tí, vďaka ktorým sa zachovali cennosti, ktoré dnes obdivujeme v interiéroch kaštieľa. Kaštieľ Betliar je jediným kaštieľom na Slovensku, v ktorom sa zachránili pôvodné zbierky. Vďaka tomu sa stal unikátom a jednou z najnavštevo­vanejších slovenských pamiatok. Kaštieľ a park v Betliari zachránil pred pustošením evanjelický farár Štefan Havlík, ktorého pamiatku sme si pri príležitosti medzinárodného dňa múzeí uctili odhalením pamätnej tabule pri vstupnej bráne,“ začala rozprávanie Krajčiová.

Podľa jej slov, druhým významným menom je spoluzakladateľka umenovedy Dr. Alžbeta Güntherová-Mayerová, ktorá ako prvá v búrlivých päťdesiatych rokoch minulého storočia spracovala zbierky hradu a kaštieľa.

Celodenný program Noci múzeí a hrdinov v kaštieli Betliar sa uskutočnil 19. mája 2018 od 11:00 hod. a trval do neskorých nočných hodín.

„Pri príležitosti Noci múzeí sme predstavili návštevníkom nové priestory tvorivých dielní, ktoré boli vytvorené po rekonštrukčných prácach vo dvore budovy grófskej kuchyne. Táto časť areálu doteraz nebola využívaná a odteraz bude venovaná našim najmenším návštevníkom pre ich tvorivé aktivity. Programy pre deti sme organizovali v priebehu celého roka,“ povedala Krajčiová a doplnila, že otvorenie bolo spojené s kreatívnymi aktivitami pre deti, ktoré o 13:00 hod. spestrilo detské divadlo Theátrum z Rožňavy.

Ako informovala Judita Krajčiová, deň plný zaujímavostí si nenechali ujsť stovky zvedavcov. "V tvorivých dielňach sme mali približne 100 detí a kaštieľ si pozrelo 850 návštevníkov, uviedla.

Pozrite si v našej galérii fotky, ktoré približujú podujatie počas celého dňa.

Podvečer sa na pódiu pred kaštieľom predstavili hudobníci Marek Lacko a Tomáš Sučík a moderátorka Andrea Lučanská vyspovedala kurátorov múzea. Vo večerných hodinách si mohli návštevníci vybrať z dvoch typov prehliadok. „Jednak to boli klasické prehliadky stálej expozície a tiež špeciálne prehliadky po nezvyčajných trasách pod vedením odborných pracovníkov, ktorí rozprávali o svojich hrdinoch a hrdinoch nášho kaštieľa,“ doplnila.

Vyvrcholením sobotného večera bol ohňostroj pred kaštieľom, ktorý mal veľkú obľubu v aristokratických kruhoch už od 18. storočia a tvoril neoddeliteľnú súčasť každej väčšej šľachtickej oslavy. Kaštieľ a jeho areál boli pre návštevníkov prístupné do polnoci.

Po Noci múzeí sa môžete tešiť na otvorenie výstavy „Sudán 1911 – Andrássyovci vo svete, svet v Betliarskom kaštieli“, ktoré sa bude konať 31. mája 2018.

Obrazom: Noc múzeí a hrdinov v kaštieli Betliar 2018
46
Galéria
Foto: Vlado Eliáš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM