Webnoviny - Rôzne

Prezident chce, aby poslanci darovali plat na Krásnu Hôrku

Prezident Ivan Gašparovič prispel na opravu požiarom poškodeného hradu Krásna Hôrka.

Urobil tak v rámci pracovného výjazdu v Košickom kraji, počas ktorého v stredu navštívil aj obec Krásnohorské Podhradie. Informuje o tom tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR na webstránke hlavy štátu. Podľa prvotných odhadov je výška škody na hrade osem miliónov eur.

Prezident po obhliadke škôd vyzval poslancov parlamentu, aby tiež prispeli. Podľa novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov totiž poslanci Národnej rady SR majú nárok na plat odo dňa zvolenia za poslanca a nie až dňa zloženia poslaneckého sľubu. Novelu poslanci zároveň so zmrazením vlastných platov schválili vlani 21. decembra. Prezident však s ňou nesúhlasil.

Hlavu štátu pri prehliadke zhoreného hradu sprevádzal generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka a riaditeľka Slovenského národného múzea v Betliari Eva Lazárová. Prezident sa v obci Krásnohorské Podhradie stretol so starostom Petrom Bollom, funkcionármi obvodného úradu z Rožňavy a rokoval aj s krízovým štábom, ktorý ho informoval o postupe záchranných a rekonštrukčných prác na hrade Krásna Hôrka.

Požiar zničil 10. marca všetky strechy hradu vrátane interiéru horného gotického hradu.

Politické strany sú zdržanlivé

Parlamentné politické strany prijali prezidentov návrh zdržanlivo. **Podľa Smeru-SD **sa o hrad musí v prvom rade postarať štát, čo je úlohou novej vlády. „Samozrejme aj naši poslanci môžu dobrovoľne prispieť na založený účet zbierky,“ uviedol hovorca sociálnych demokratov Erik Tomáš.

**KDH **považuje nápad prezidenta za zaujímavý, podporu však podmieňuje širšou dohodou. „Ak sa všetky parlamentné strany na politickom grémiu dohodnú v tejto veci, KDH s tým problém mať nebude,“ povedal agentúre SITA hovorca kresťanských demokratov Matej Kováč.

Líder **Obyčajných ľudí a nezávislých osobností **Igor Matovič poznamenal, že vynútenú solidaritu nepovažuje za skutočnú a úprimnú, rozhodnutie prispieť do zbierky nechá na každého z poslancov. „Nie som zástancom teatrálnej solidarity. Nikdy sa žiadnou solidaritou a príspevkom na správnu vec nebudem chváliť do médií,“ odvetil na otázku, či on sám na opravu hradu venuje peniaze.

Šéf **Mosta-Híd **Béla Bugár sa nazdáva, že Gašparovič sa zaujíma o veci, ktoré mu neprináležia. Či svoj plat venuje na zbierku, priamo nepovedal. „Máme iné možnosti ako prispieť, ale nie preto, že pán prezident to chce,“ dodal.

Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS sa nazdáva, že prezident spája dve nesúvisiace témy. Diskusiu o tom, či majú mať poslanci nárok na plat od zvolenia alebo od zloženia sľubu považuje za zaujímavú, ale nijako nesúvisiacu s pomocou hradu. „Do zbierky napriek tomu prispieť chcem, pretože sa na Krásnu Hôrku často a rád pozerám,“ podotkol. Dodal tiež, že podľa jeho informácií je Krásna Hôrka poistená.

Hovorkyňa** SaS** Tatiana Tóthová sa k prezidentovmu návrhu priamo nevyjadrila. „Viacerí novozvolení poslanci za SaS, vrátane odchádzajúceho ministra kultúry Daniela Krajcera, však už na účet zriadený na obnovu Krásnej Hôrky prispeli,“ povedala agentúre SITA.

zdroj : webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM