Tlačové správy

Primátorka Eva Cireňová: Podporujeme šport i možnosti športovania v meste Revúca

KOMENTÁR - Vážení spoluobčania, v krátkosti by som vás chcela poinformovať o možnostiach športovania v našom meste, pretože keď čítam niektoré komentáre hlavne mladých ľudí , tak mi to pripadá ako keby sa 25 rokov v našom meste nešportovalo a nič pre šport v meste nerobilo.

Ilustračný obrázok k článku Primátorka Eva Cireňová: Podporujeme šport i možnosti športovania v meste Revúca
Zdroj: Dnes24.sk

Nie je to pravda, pretože keď si prečítate knihu autora Dušana Dubovského- Revúca jej športovci a majstri Slovenska, Európy a sveta , ktorú sme vydali v roku 2009 opak je pravdou. Naše mesto sa môže popýšiť mnohonásobnými majstrami Sveta, Európy , Slovenska, ktorí trénovali a boli schopní získať tieto tituly v oveľa skromnejších podmienkach ako máme v súčasnosti. Patrí im za to veľká vďaka a hlavne obdiv. To nás však nemôže uspokojovať a preto je potrebné neustále zlepšovať podmienky na športovanie v meste nielen pre klubové športy ale aj pre voľno- časové, relaxačné a oddychové aktivity občanov.

Určite sa v 21. storočí očakáva aby v meste bola športová hala a rekonštrukcia umelej ľadovej plochy. To sú priority v oblasti športu každého kandidáta na primátora. Rozhodnú o tom poslanci mestského zastupiteľstva pre ktorú z priorít sa rozhodnú. Z hľadiska finančných možností mesta je to v súčasnosti reálne.
Verím vážení spoluobčania, že každý z Vás má možnosť venovať sa niektorému zo svojich obľúbených športov v podmienkach nášho mesta a možnostiach 23 športových klubov.

Mesto utvára podmienky na zabezpečovanie zdravotnej starostlivosti, na vzdelávanie, kultúru, osvetovú činnosť, záujmovú umeleckú činnosť, telesnú kultúru a šport/cit. zákona o obecnom zriadení/, samozrejme vždy v inom čase a za iných podmienok. Športové aktivity detí a mládeže sa prevádzajú v základných školách v ich záujmových útvaroch, dvoch centrách voľného času detí a športových kluboch. Na území mesta pôsobí 23 športových klubov, ktoré sú občianskymi združeniami, nie sú mestskými klubmi aj keď to niektoré majú v názve. Nie sú priamo napojené na rozpočet mesta. V kluboch je registrovaných cca 900 detí, mládeže a dospelých. Mesto podporuje ich činnosť len doplnkovo, pretože za chod klubov a financovanie klubov sú zodpovední ich predsedovia a štatutári združení. Podpora zo strany mesta je len doplnková. Priama podpora– formou finančného transferu, ktorého návrh na prerozdelenie robí komisia športu a schvaľuje mestské zastupiteľstvo. Na jeho získanie sú zverejnené pravidlá a systém rozdelenia, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo. Vyplatenie a zúčtovanie transferu je kontrolované príslušným oddelením a hlavným kontrolórom mesta. Nepriama podpora je ďaleko vyššia a nákladnejšia ako transfer, je to prevádzkovanie športovísk, domu športu, telocvične, multifunkčných ihrísk, kúpaliska, umelej ľadovej plochy. Poskytujeme aj účelový transfer- preplácanie nákladov na telocvičňu ZSOŠ pre volejbalistov a futbalistom MFK na čiastočnú prevádzku ihriska.

Pre vašu informáciu uvádzam prevádzkové náklady niektorých objektov využívaných na šport za rok 2013/náklady na prevádzku – voda, elektrina, plyn, teplo a drobná údržba niektorých objektov/

Telocvičňa na ul. SNP – 11.297,– €

Bývalá škol. jedáleň SNP dnes klubové priestory ZO JDS,ZŤP,/v pr­iestoroch je aj nová posilňovňa Armwrestlingového klubu Magnezit Revúca a Kulturistického oddielu Magnezit Revúca – 7.532,–€

Bývalá ZŠ Revúčka ( využívaná klubom dôchodcov, občianskym združením a CVČ) – 3.021,–€

Dom športu – 17.764,– €

Areál MFK- účelový transfer na prevádzku – 4.599,–€

Telocvičňa – účelový transfer na halu ZSOŠ pre volejbalový oddiel – 3.175.-€

Futbalový štadión FK Revúčka – 665.-€

Letné kúpalisko – 17. 350,–€

Zimný štadión – UĽP elektrická energia, údržba /2013 prírodný ľad/ cca – 28.308.-€

Športové kluby si môžu požiadať aj o dotáciu na športové podujatia organizované v meste v roku 2013 boli vo výške 1.310.-€. Mesto prispieva aj formou nepeňažného príspevku napr. za rok 2013 vo výške 1.866.-€ na nákup pohárov a ocenení, medailí a pod.

Za dva volebné obdobia sa nám podarilo vybudovať jedno multifunkčné ihrisko s umelou trávou, na ktoré sme získali v roku 2007 dotáciu z ÚV SR vo výške.1 200.000.-SK.V areáli ZŠ na Ul. Hviezdoslavovej a I. B. Zocha sme vybudovali dve multifunkčné ihriská a jedno na plážový volejbal, pretože volejbal má u nás dlhoročnú tradíciu. Náklady na výstavbu ihrísk boli vo výške 194.000.-€ . Na ihriská bola poskytnutá dotácia ÚV SR vo výške cca 160.000.-€.
Zmodernizovali sme detský bazén na mestskom kúpalisku, opravili sme strechu na dome športu, telocvičniach, spoločne s MFK sa nám podarilo zveľadiť futbalový štadión a vybudovať samostatnú elektrickú prípojku v hodnote 10.000.-€.
Nemenej dôležité je poskytovanie priestorov pre športové kluby s právnou subjektivitou za symbolické 1.-€ .Všetky náklady na prevádzku hradí mesto, len pri výraznom prekročení limitov sú dohodnuté ďalšie podmienky. Mesto podporuje aj činnosť dobrovoľného hasičského zboru, ktorý nás reprezentuje v súťažiach DHZ a tak tiež dáva možnosť mladým ľuďom zapojiť sa do tohto náročného športu.
Z dôvodu mnohých otázok a debát ohľadom umelej ľadovej plochy vám podávam nasledovné údaje. Umelá ľadová plocha bola vybudovaná v roku 1986.V tom období sa deklarovala doba životnosti na 15 rokov. Vzhľadom na poruchy betónovej plochy sa v roku 2004 previedla jej rekonštrukcia za 1 milión SK. V roku 2008 sa musela previesť oprava a rekonštrukcia strojovne a zníženie množstva čpavku z dôvodu dodržania zákona a zabezpečenie varovného systému obyvateľstva v hodnote 4 mil. SK ,pretože zásobníky s čpavkom sú v blízkosti rodinných domov. Náklady na odstránenie havarijného stavu v roku 2012 boli 3.500.-€ .Vzhľadom na ďalšie úniky čpavku z vývodov priamo na ľadovej ploche sa musela plocha z bezpečnostných dôvodov odstaviť od chladenia, pretože je potrebné vykonať jej technicky a finančne rozsiahlejšiu rekonštrukciu/ podľa cenového prieskumu v roku 2012 364.000.-€ s DPH/. Umelá ľadová plocha je zaradená v I. pásme ohrozenia v súvislosti s obsahom čpavku a úniku nebezpečných látok. Z uvedeného dôvodu sa prevádzkuje len prírodný ľad pokiaľ nebude prevedená rekonštrukcia celej plochy. UĽP sa prevádzkovala a prevádzkuje cca 3–4 mesiace v roku. Na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva sa celý areál dal do prenájmu podnikateľskému subjektu s príspevkom mesta.

Náklady na jednu sezónu:
Veľkoodber elektrickej energie v prípade chladenia 30.000.-€
V súčasnosti je malo- odber cca 18.308.-€
Stála platba ADAPT 500.-€
Bežná údržba za sezónu pri prírodnom ľade 10.000.-€

Nezabúdame na našich seniorov a umožňujeme im prevádzať pod odborným dozorom cvičiteľky relaxačné cvičenia v priestoroch CVČ deti. Pomáhame im pri organizácii športových hier seniorov na úrovni základnej, okresnej i krajskej organizácie JDS.
Každoročne organizujeme zimný prechod Stolickými vrchmi , ktorý sa teší veľkej obľube. Podieľame sa na značení turistických chodníkov v okolí mesta a ich propagáciu.
Ako poslankyňa BBSK som predkladala v septembri tohto roku návrh na vzájomnú zámenu pozemkov pod cestami a chodníkmi medzi BBSK a mestom Revúca, v rámci ktorej došlo k zámene a získaniu ľahkoatletického areálu s tenisovými ihriskami pri futbalovom štadióne s výmerou 6898 m2. Na základe tohto prevodu získavame športový areál do majetku mesta, ktorý sa následne môže zrekonštruovať a revitalizovať nielen pre potreby tenisových klubov ale aj iných športových aktivít.
Do roku 2008 sme v meste mali len staré 25 ročné sídliskové vnútro- blokové ihriská a pieskoviská . Pretože už nevyhovujú normám , postupne sa demontujú. Už v roku 2009 sme vybudovali dva ihriská na Ul. partizánskej a za NC Sintra. V roku 2012 sme začali budovať chránené detské ihrisko s názvom Rozprávková krajina Reussovcov , kde postupne budujeme ďalšie hracie zóny. Pribudli dve pekné hracie zostavy pri nových multifunkčných ihriskách a v m.č. Revúčka ,kde zatiaľ boli hracie prvky umiestnené len v MŠ. Umožnili sme rodičom, aby mohli navštevovať so svojimi deťmi areály MŠ denne od 9.00 hod do 18.00 hod.

Vážení občania verím, že sme všetci hrdí na športovcov a kolektívy ktoré reprezentujú naše mesto v rôznych druhoch športu a mesto bude naďalej schopné vytvárať štandardné podmienky pre ich činnosť ale aj pre voľno-časové športové záujmy obyvateľov nášho mesta.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Primátorka Eva Cireňová: Podporujem šport i možnosti  športovania v meste Revúca
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM