Tlačové správy

Primátorka Eva Cireňová: Takéto sociálne služby môžu Revúčania využiť v našom meste

Sociálne služby sú jednou z foriem pomoci pre ľudí v nepriaznivej životnej situácií. Naše mesto v svojom ročnom rozpočte vyčlenilo sociálnym službám takmer cca 955 tisíc eur , čo predstavuje cca 10 % finančných prostriedkov z celkového rozpočtu mesta.

Ilustračný obrázok k článku Primátorka Eva Cireňová: Takéto sociálne služby  môžu Revúčania využiť v našom meste
Zdroj: Dnes24.sk

Opatrovateľskú službu v domácnosti zabezpečuje 28 opatrovateliek ktoré poskytujú starostlivosť 57 klientom v domácom prostredí. Mzdy opatrovateliek sú financované z príjmov za opatrovateľskú službu, ktoré však predstavujú len cca 24% celkových mzdových prostriedkov. Zostatok mzdových prostriedkov je dofinancovaný z rozpočtu mesta.

V roku 2014 sme spustili pilotný projekt pre seniorov – príspevok na prepravnú službu sociálnym taxíkom. Prevádzkovateľovi sociálneho taxíka prispieva mesto čiastkou 0,80 eur na každú jazdu. Sociálny taxík môžu využívať občania s trvalým pobytom v meste Revúca, ktorí spĺňajú požadované kritériá. Po vyhodnotení roku 2014 a na základe pripomienok užívateľov a občanov mesta budeme podmienky prevádzkovania taxíka ešte vylepšovať.

Poskytujeme poradenskú službu prostredníctvom terénnych sociálnych pracovníkov – terénna sociálna práca je súbor činnosti vykonávaných sociálnym pracovníkom v prirodzenom prostredí klienta. Úlohou terénneho sociálneho pracovníka je prekonzultovať a navrhnúť klientovi kompletný spôsob riešenia jeho problémov a poskytnúť mu pomoc pri riešení jeho problémov, prípadne odporúčať klienta ďalším inštitúciám a odborníkom. Terénna sociálna práca v meste Revúca je zabezpečovaná prostredníctvom 3 pracovníkov v rámci Národného projektu TSP v obciach, ktorý sa realizuje v súlade s Operačným programom Zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Mesto poskytuje občanom jednorazovú finančnú výpomoc. Ide o jednorazovú dávku v hmotnej núdzi, ktorá môže byť poskytnutá občanom, ktorí sú v hmotnej núdzi v súlade s podmienkami stanovenými VZN č.125/2014. Jednorazová výpomoc je financovaná z rozpočtu mesta.

Zaviedli sme inštitút osobitného príjemcu. Slúži ako efektívny spôsob zavádzania pravidelnej platobnej disciplíny obyvateľov mestských nájomných bytov. Základný princíp spočíva v tom, že poberateľ dávky v hmotnej núdzi, pokiaľ má nedoplatky na nájomnom, nedostáva dávku priamo prostredníctvom pošty, ale dávka je poukázaná na účet mesta, ktoré si uplatní svoje pohľadávky na nájomnom a v dvoch splátkach vypláca zvyšnú hotovosť poberateľovi. Z každej dávky však musí byť rodinám zachovaná suma na pokrytie základných životných potrieb. Inštitút osobitného príjemcu sa týka príjemcov dávky v hmotnej núdzi, príjemcov rodinných prídavkov a príjemcov rodičovského príspevku. Finančné zdroje sú v prospech mesta poukazované z ÚPSVR.

V roku 2007 po mojom nástupe do funkcie primátorky mesta v prvom volebnom období sa stala prioritou rekonštrukcia Zariadenia sociálnych služieb Cilka. Vedela som, že zariadenie je v prevádzke viac ako 25 rokov a už keď bolo odovzdané mestu v roku 2002 od okresného úradu bolo v zlom technickom a hygienickom stave. Hrozilo jeho zatvorenie a osudy 45 klientov by boli v rukách rodinných príslušníkov alebo hrozilo premiestnenie do zariadení mimo náš región. Preto bolo potrebné vypracovať projektovú dokumentáciu, nájsť finančné prostriedky a začať s rekonštrukciou. Veľmi sa teším, že sa nám podarilo zabezpečiť finančné prostriedky v fondov EÚ konkrétne ROP –2.1 – Infraštruktúra sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately vo výške 1 248 403,64 € a k tomu 5 % spolufinancovanie mesta a tak sme zvýšili kapacitu zariadenia na 78 miest. Nová Cilka sa slávnostne otvárala 19.12.2011 a tak naši seniori budú v Cilke už tretie Vianoce. Opatrovateľskú starostlivosť o klientov umiestnených v zariadení opatrovateľskej služby zabezpečuje 39 členný personál. Poskytuje pre seniorov kompletné služby v súlade so zákonom o poskytovaní sociálnych služieb, ktoré sú financované jednak finančným príspevkom od MPSVR a jednak poplatkom od klientov. Samozrejme do sociálnej oblasti patrí aj starostlivosť o seniorov, ktorí sú v domácom prostredí a sú mobilní . Snažíme sa vytvárať im podmienky na stretávanie sa v priestoroch vo vlastníctve mesta. V budove bývalej jedálni a družiny na Ul. SNP im prenajímame priestory za symbolické 1 € na stretávanie sa a aktivity ZO JDS, MO SZPB , ZO ZŤPO, speváckeho súboru Úsvit. V budove CVČ detí na Kollárovej ulici majú seniori priestor na cvičenie a pohybové aktivity.V m. č. Revúčka seniori majú možnosť stretávať sa v budove bývalej ZŠ a v Dome kultúry. Všetky prevádzková náklady sú hradené z rozpočtu mesta.

Mesto Revúca v súčasnosti realizuje projekt špeciálne pre seniorov Akadémia tretieho veku, na ktorý sme získali nenávratný finančný príspevok z operačného programu vzdelávanie vo výške 152.532.-€ Projekt je zameraný na informačné a komunikačné technológie pre seniorov, tréningy pamäte a vitality, hudobné umenie, právne minimum pre seniorov, zdravé starnutie a ľudovoumelecké remeslá.

Mesto v svojom sociálnom programe poskytuje dotácie z rozpočtu mesta na podujatia pre seniorov ZO JDS Revúca a OO JSD Revúca, ZO JSD Revúca m. č. Revúčka, Klub sclerosis multiplex, ZO ZŤPO, Úniu slabozrakých a nevidiacich v zmysle schváleného Všeobecného záväzného nariadenia mesta podľa ich podaných žiadostí.

Mojim cieľom je neustále skvalitňovať sociálne služby v meste a kvalitu života občanov, ktorí tieto služby nutne potrebujú . Viac informácií sa dozviete v mojom zverejnenom volebnom programe alebo na www.cirenova.sk

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Sociálne služby - Cireňová
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM