Eva Viestová Rôzne

Prvé slovenské gymnázium má ústredné kúrenie

Budova Prvého slovenského gymnázia v Revúcej je už vykurovaná. Doteraz vyhrievala akumulačná pec len jednu miestnosť. Vďaka sponzorovi sa z historickej budovy stane riadne múzeum, ktoré dokáže uchovať vzácne zbierkové predmety v udržiavaných depozitá

Ako pre TASR povedala Jaroslava Drugdová z turisticko-informačného centra, na opravu vzácnej budovy stále prebieha verejná zbierka. Peniaze z nej by ale na vykurovací systém nestačili.
Rokoková kúria z 18. storočia bola prvý sídlom Prvého slovenského gymnázia. Časom však študentom priestory nestačili a zo zbierok postavili novú budovu, kde má v súčasnosti sídlo Prvé slovenské literárne gymnázium. „Rokoková kúria bola doteraz bez kúrenia. Akumulačnú pec sme mali len v jednej miestnosti, kde máme turisticko-informačné centrum. Sponzor nám namontoval elektrický kotol a spravil radiátorové rozvody v celej budove. Budovu plánujeme najmä temperovať, aby sme mohli do depozitov uložiť vzácne zbierkové predmety, ktoré sme mali doteraz uložené v iných mestských priestoroch,“ dodala Drugdová.
Na zásahy v budove Prvého slovenského gymnázia dohliadal aj pamiatkový úrad. V minulosti vykurovali všetky priestory kachľami a pecou. Dnes by bolo ich používanie rizikové. „Pec sa nám v budove zachovala, rovnako aj mnohé kachle. Takéto vykurovanie by ale bolo príliš nákladné a hlavne nebezpečné. Teraz je ale múzeum aj turisticko-informačné centrum zatvorené, pretože zároveň miestnosti maľujeme. Podľa pokynov pamiatkarov však natierame steny na bielo a používame pritom iba vápno. Ešte nám to zostáva všetko upratať, nanovo namontovať expozície. Nemáme presne určený termín, ale verím, že v priebehu niekoľkých dní múzeum znova otvoríme,“ doplnila pracovníčka turisticko-informačného centra v Revúcej.

Zdroj info : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM