Monika Obrtalová Rôzne

R1-tku otvoria v septembri, obchvat budúci rok

Výstavba projektu rýchlostnej cesty R1 Nitra – Tekovské Nemce a Banská Bystrica – severný obchvat sa v júni dostala do záverečnej fázy. Väčšinu prác na výstavbe tvorila pokládka jednotlivých vrstiev asfaltu a dokončovacie práce vrátane osádzania zvod

Zhotoviteľ stavby Granvia Construction sa sústreďuje na ich prepojenie s vozovkou. „Na stavbe pracuje 2600 ľudí, čo je najvyšší počet pracovníkov od začiatku tohto roka. K dispozícii majú 335 dopravných prostriedkov a vyše 300 stavebných strojov,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Lenka Kubejová. Projekt rýchlostnej cesty má od tohto mesiaca nový oficiálny názov PR1BINA. Koncesionár prvého PPP projektu na Slovensku, spoločnosť Granvia vybrala pomenovanie spomedzi viac ako stovky návrhov.

Výstavba rýchlostnej cesty R1 je rozdelená na štyri úseky. Prvé tri úseky medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami by mali byť odovzdané do užívania 28. septembra tohto roka. Posledný štvrtý úsek, severný obchvat Banskej Bystrice, bude otvorený v júli budúceho roka. Celková dĺžka rýchlostnej cesty je 52 kilometrov, jej povrch predstavuje 1,1 milióna metrov štvorcových. Po celej trase sa nachádza 78 mostov, vyše 32 kilometrov protihlukových stien, každý z prvých troch úsekov má po dve križovatky. Po celej dĺžke komunikácie sú optické vlákna, na sieť optických káblov sú pripojené rôzne terminály, kamery, snímače.

Operačným centrom rýchlostnej cesty R1 bude novovybudované Stredisko správy a údržby rýchlostnej cesty v lokalite Selenec bezprostredne za Nitrou. V areáli strediska budú uskladnené všetky stroje a mechanizmy potrebné pri údržbe. Okrem administratívnych priestorov a krízového centra, dielní, síl na uskladnenie soli a výrobne soľných roztokov sídlia v areáli aj príslušníci diaľničného oddelenia policajného zboru a hasičského a záchranného zboru. V modernom Centre riadenia dopravy sa budú zbierať a vyhodnocovať aktuálne informácie z cesty. Tie sem bude posielať 27 kamier, 12 meteorologických staníc, osem senzorov zabudovaných vo vozovke a odlučovače ropných látok.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM