Tlačové správy

RADÍME: 9 vecí, na ktoré musíte myslieť pri príprave auta na zimu

Autá je nevyhnutné na zimné počasie adekvátne pripraviť, oškrabávanie námrazy a snehu zo skiel však nestačí. Prečítajte si, o čo všetko sa postarať nielen pred zimou ale aj počas nej, aby to vaše až tak „netrpelo“.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: 9 vecí, na ktoré musíte myslieť pri príprave auta na zimu

Na opotrebovanie áut počas zimnej sezóny vplýva množstvo faktorov. Okrem nízkych teplôt sú to aj agresívne posypové materiály a studené štarty, ktoré dávajú vozidlám poriadne zabrať. Attila Ondrej AUTOCENTRUM Rožňava vám prináša niekoľko cenných rád, ako sa na zimu čo najlepšie pripraviť.

1. PNEUMATIKY

O tom, že sa blíži čas prezutia pneumatík, asi nepochybuje nikto. Obecne možno povedať, že táto nutnosť prichádza v prípade poklesu vonkajších teplôt pod 7 stupňov Celzia. Mnohým z vás sa môže zdať, že hovoriť o prezutí na zimu je predčasné, opak je však pravdou, keďže v Nízkych Tatrách nám už stihlo nasnežiť. Zimné pneumatiky sú základom bezpečnosti premávky v zimných mesiacoch a samotné nasadenie pneumatiky na tzv. ráfok by nemal nikto robiť svojpomocne z dôvodu možného poškodenia pätky alebo samotnej kostry pneumatiky. Prezutie sa neoplatí odkladať na poslednú chvíľu, keď budú pneuservisy zavalené prácou. O obutie vášho vozidla sa radi postarajú vyškolení mechanici v Attila Ondrej Autocentre. Jazda na jeseň zimným pneumatikám nijako obzvlášť neuškodí.

2. KAROSÉRIA

Aj lak karosérie dostáva v zimných mesiacoch riadne zabrať, pretože v prípade jeho poškodenia má korózia priamu cestu. Riešením je v tomto prípade navoskovanie vozidla, čím dochádza k vytvoreniu ochrannej vrstvy proti posypovej soli. V každom prípade odporúčame tvrdý vosk, pretože vosk v šampóne resp. tekutý vosk v spreji nie je dostatočný. Samotný postup v tomto prípade spočíva v nanesení vosku na karosériu, jeho dobrom roztretí a preleštení povrchu dosucha, aby zmizli všetky drobné biele čiastočky. Odporučiť môžeme vosk s teflónom, ktorý zabraňuje aj priľnutiu nečistôt.

3. AKUMULÁTOR (BATÉRIA)

Nízkym teplotám a problémom, ktoré s nimi súvisia, sa nevyhne ani akumulátor. Tomu pomôže očistenie kontaktov, odstránenie zoxidovanej vrstvy brúsnym papierom a nezaškodí ani kontrola dobíjania a jeho samotné dobitie. V prípade veľkých mrazov môže byť nápomocným aj zohriatie napríklad jeho prenesením do vykurovanej miestnosti. V zime je tak isto dobré z času na čas absolvovať dlhšiu jazdu, ktorá však starším akumulátorom pomôže len na krátkodobo. Ak sa vyskytne problém, že akumulátor pri nízkych teplotách nedokáže naštartovať motor, mnohokrát sa osvedčilo jeho ponorenie do teplej vody, až po póly. Takto je možné zvýšiť jeho výkon až o 30 percent.

4. KLIMATIZÁCIA

Klimatizácia je jedným z najúčinnejších prostriedkov proti roseniu a zahmlievaniu skiel v zime, pretože vzduch v kabíne vysušuje a suchý vzduch fúkaný na sklo v konečnom dôsledku odstraňuje zahmlenie. Napriek tomu, že to môže znieť ako paradox a mnoho z nás si klimatizáciu spája s letnými horúčavami, je nevyhnutné aby správne fungovala práve v zimných mesiacoch. S tým rozdielom, že nevyužívame jej chladiacu ale práve už spomínanú sušiacu schopnosť. Na tomto mieste treba dbať hlavne na kabínový filter, ktorý síce stačí aj vyklepať od prachu no nie je na škodu ho raz za rok vymeniť za nový.

5. CHLADIACE MÉDIUM A OSTREKOVACIA KVAPALINA

Ďalšou dôležitou kategóriou, na ktorú je potrebné pred zimou myslieť, sú prevádzkové kvapaliny – chladiace médium a zmes do ostrekovačov. Bod tuhnutia chladiacej zmesi motora je potrebné dať skontrolovať v servise, napriek tomu, že v dnešnej dobe výrobcovia dodávajú vozidlá so zmesou, ktorá odoláva výrazne nízkym teplotám. Treba mať na pamäti, že ako pri všetkom, časom sa jej vlastnosti strácajú. Zabúdať netreba ani na to, že v nádržke ostrekovačov môže zostať letná zmes, ktorá v mraze spôsobuje upchanie dýz. V každom prípade sa treba vyvarovať zmiešaniu letnej a zimnej kvapaliny. Najlepším riešením je v tomto prípade naliatie zimnej zmesi už na jeseň, pričom nemusí byť príliš koncentrovaná, stačí ak vydrží prvé mrazíky.

6. PODVOZOK

V súvislosti s našimi „kvalitnými“ cestami je potrebné dbať aj na starostlivosť o podvozok vozidla. Je nevyhnutné, aby ste mali v poriadku tlmiče v súvislosti s nerovnosťami a jamami, ktoré v zime vznikajú. Okrem nich je potrebné dať si skontrolovať geometriu a vôle na podvozku z dôvodu zamedzenia nerovnomernému opotrebeniu pneumatík. Kvalita podvozku je nesmierne dôležitá na ľadovom povrchu, na ktorom vás skôr prekvapí stáčanie, ak niečo nie je v poriadku. Kontrolu tlmičov vám spravia aj v Attila Ondrej Autocentre

7. STIERAČE

V súvislosti s príchodom sychravého počasia nadobúdajú stierače ešte väčší význam, keďže si musia poradiť nielen s dažďom, snehom a námrazou, ale aj so silným abrazívnym materiálom – čierne blato z posypového materiálu, brzdného prachu a snehovej brečky, ktorý sa na vaše čelné sklo dostáva kvôli idúcim autám pred vami. Preto je nevyhnutné skontrolovať si stav gumičiek na stieračoch. Ak je guma stvrdnutá a zle stiera zmäknúť môže v alkohole, no ak ani to nepomôže treba ju vymeniť. Treba si uvedomiť, že investícia do nových gumičiek je zanedbateľná s porovnaním s dôležitosťou dobrého výhľadu. V súčasnosti je na trhu dostupných množstvo prípravkov na ochranu gumičiek stieračov a pri pravidelnom používaní dokážu predĺžiť ich životnosť.

8. ZIMNÁ VÝBAVA

Napriek tomu, že zákon nepredpisuje povinnú výbavu na zimu, v aute by určite mala byť metlička na sneh, keďže sa nesmie jazdiť so snehom na streche či kapote, ďalej škrabka na ľad, rozmrazovač, reťaze v prípade ak sa chystáte jazdiť v horskom prostredí, lopatku a v horských oblastiach aj štartovacie káble.

9. TESNENIE

V prípade mrazov vám môže gumené tesnenie okolo dverí, okien, kapoty a kufra zamrznúť a tak vám zablokovať prístup do auta. Potom sa samozrejme pri násilnom otváraní môže poškodiť. Tento problém je možné riešiť prostredníctvom natretia gumy okolo dverí a okien silikónovou ceruzkou alebo silikónovým sprejom.

Pevne veríme, že vám naše rady budú nápomocné a zimné mesiace prejdú vám a vašim štvorkolesovým pomocníkom bez akýchkoľvek problémov. V prípade ak by sa predsa len nejaký problém vyskytol, sme tu pre vás :)

Adresa predajne:
Attila Ondrej AUTOCENTRUM- prevádzka Revúca
Sládkovičova 56
05001 Revúca
Tel.č. 058 732 5569 mobil: 0917 683 917
email: opelrevuca@mail.t-com.sk

Kliknite na www.autocentrumroznava.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM