Jakub Forgács Kultúra

Revúca plánuje vydať kalendár. Má byť plný diel výtvarníka spätého s naším mestom

Zachytával muránsku dolinu a podieľal sa aj na výtvarnom spracovaní náučných chodníkov v Gemeri. Jeho kresby a maľby sa majú objaviť v kalendári.

Ilustračný obrázok k článku Revúca plánuje vydať kalendár. Má byť plný diel výtvarníka spätého s naším mestom
Foto: Eva Viestová

Kresbami a maľbami výtvarníka Vincenta Blanára má byť ilustrovaný nástenný kalendár, ktorý chce v blízkej budúcnosti vydať mesto Revúca. Ako informovala Bibiana Jankóšiková, vedúca oddelenia regionálneho rozvoja Mestského úradu v Revúcej, koncom minulého roka podali projekt, prostredníctvom ktorého chcú vydanie financovať.

„Bude to kalendár na nasledujúci rok 2019. Maľby v ňom budú zachytávať predovšetkým mesto Revúca, ale aj okolie,“ priblížila vedúca s tým, že zaujímavosťou kalendára by malo byť spojenie malieb so skicami. „Ako nám totiž autor vysvetlil, najprv si objekt musí naskicovať a až následne z toho vzniká maľba,“ vysvetlila.

Pedagóg, ilustrátor a výtvarník Vincent Blanár vyštudoval odbor výtvarná výchova – ruský jazyk. Pôsobil v Nižnej Slanej, neskôr na základných školách v Revúcej ako učiteľ i riaditeľ. Od roku 1991 až do dôchodku pracoval v Základnej umeleckej škole v Revúcej. Vo svojich dielach sa tematicky venuje zachyteniu muránskej doliny, podieľal sa aj na výtvarnom spracovaní náučných chodníkov v Gemeri.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM