Eva Viestová Samospráva

Naj školy nášho kraja: Revúcke základné školy sú v TOP 15

V top 15 najlepších škôl banskobystrického kraja sú aj dve revúcke základné školy - Základná škola J.A.Komenského a Základná škola Hviezdoslavova. Informuje o tom INEKO - Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy.

Ilustračný obrázok k článku Naj školy nášho kraja: Revúcke základné školy sú v TOP 15
Foto: Eva Viestová

Hodnotenie škôl vzniklo na základe metodiky INEKO, ktorá zahŕňa výsledky žiakov za uplynulé 4 roky. Do hodnotenia vstupovali iba školy, na ktorých za uplynulé 4 roky absolvovalo aspoň 80 žiakov testovanie 9.

INEKO je mimovládna nezisková organizácia, ktorá podporuje ekonomické a sociálne reformy s cieľom odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja slovenskej ekonomiky a spoločnosti.

Rebríček informuje o výsledkoch žiakov

Rebríčky komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Tieto výsledky nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí) a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

Rebríčky tak môžu byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy, najmä by však mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali škôl pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM