Rôzne

Revúcki pedagógovia sú už viac učiteľmi ako úradníkmi: Predstavujeme vám novinku - elektronickú triednu knihu!

Učitelia jednej zo základných škôl sú od začiatku nového školského roka viac učiteľmi, ako úradníkmi. Pomohla tomu aj elektronická triedna kniha, ktorú začali učitelia školy naplno využívať od prvého až po deviaty ročník.

Ilustračný obrázok k článku Revúcki pedagógovia sú už viac učiteľmi ako úradníkmi: Predstavujeme vám novinku - elektronickú triednu knihu!
Foto: Katarína Oravská

Zavedenie elektronickej dokumentácie na Základnej škole J. A. Komenského v Revúcej dáva učiteľom viac času na prácu so žiakmi, čo vo veľkej miere skvalitňuje výchovno – vzdelávací proces na škole. Elektronická triedna kniha /ETK/ je súčasťou projektu Bezpapierová škola, ktorý má za cieľ odbremeniť učiteľov školy od vypĺňania nepotrebných tlačív a zaťažujúcich tlačív.

Potvrdiť odučenú hodinu stačí mobilom

„Všetci učitelia školy majú k dispozícii pracovný notebook, tablet, resp. používajú na vedenie ETK aj mobil s internetom. Cez aplikáciu si zakliknú chýbajúcich žiakov a potvrdia odučenú hodinu a systém už urobí všetko za nich. Trvá to pár sekúnd, keďže majú spracované aj tematické výchovno – vzdelávacie plány v elektronickej podobe, na ktorých pracovali minulý školský rok,“ uviedla Zuzana Šepíková zo Základnej školy J. A. Komenského. ETK doplní za učiteľa preberané učivo, ktoré musel v minulosti učiteľ do papierovej verzie vypisovať. Učitelia sa tak už od 2. septembra nestretávajú s klasickou papierovou triednou knihou a klasifikačným hárkom.

Elektronická triedna kniha spracuje sama a vyhodnotí počet normálne odučených a suplovaných hodín, vedie štatistiku ospravedlnených a neospravedlnených vyučovacích hodín u jednotlivých žiakov, je prepojená s rozvrhom školy a denným zastupovaním učiteľov. „Vedie potrebné štatistiky pre vedenie školy a je veľmi ľahko vedením školy kontrolovateľná,“ hovorí Šepíková.

Elektronická žiacka knižka pre rodičov

„Pokračujeme v plnom rozsahu aj vo vedení elektronickej žiackej knižky /EŽK/, ktorej sa už venujeme niekoľko rokov. Databáza je denne aktualizovaná a rodičia tak majú denne aktuálne informácie o výsledkoch svojich detí,“ doplnila Šepíková. Okrem známok si tam nájdu aj domácu úlohu svojich detí, učivo ktoré deti preberajú, informácie o písomných prácach, skúšaní či projektoch.

Elektronizácia školskej dokumentácie prináša úsporu hodín pre vysoko kvalifikovaných ľudí, ktorí úspešne zvládajú prácu s počítačom, tabletom, programovým vybavení, ako aj elektronickú komunikáciu. Učitelia školy, bez veľkých problémov zvládli nástup školskej elektronizácie, ktorú vo veľkej miere presadzuje aj súčasný minister školstva.

Mgr. Zuzana Šepíková, ZŠ J. A. Komenského

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM