Jakub Forgács Správy

Revúcky deviatak zabodoval. Po celoštátnom triumfe automaticky prijatý na univerzitu

Andrej Boroš ešte ani neskončil základnú školu a už má isté miesto na výške. Môže za to úspech v celoslovenskom kole biologickej olympiády.

Ilustračný obrázok k článku Revúcky deviatak zabodoval. Po celoštátnom triumfe automaticky prijatý na univerzitu
Zdroj: ZŠ Hviezdoslavova

Andreja Boroša, žiak IX.B ZŠ, Hviezdoslavova, svoje úspechy v postupových kolách biologickej olympiády zavŕšil na celoslovenskom kole, ktoré sa uskutočnilo 28.-30.apríla 2017 v Košiciach. Napriek silnej konkurencii a prísnej odbornej porote Andrej Boroš obsadil v tejto súťaži krásne prvé miesto. Tomuto víťazstvu však predchádzala náročná a dôsledná príprava.

Na biologickej olympiáde Andrej prezentoval svoju odbornú prácu Monitorovanie netopierov v Revúckej vrchovine. Zhrnul do nej výsledky svojho 6-ročného pozorovania a aktivít zameraných na pomoc a ochranu netopierov. K týmto lietajúcim cicavcom ho priviedol jeho otec, neskôr sa Andrej stal súčasťou monitorovacieho tímu skupiny nadšencov a spolupracoval aj s chiropterológ­mi/odborníkmi na netopiere/ a pracovníkmi Národného parku Muránska planina.

V tomto školskom roku sa s uvedenou témou pod vedením Mgr. Gabriely Petrovičovej- učiteľky biológie pustil do náročnej prípravy na biologickú olympiádu. Po školskom kole zvíťazil v obvodnom kole v Tornali a úspešne nás reprezentoval na krajskom kole v Banskej Bystrici. Keďže aj tu obsadil prvé miesto, postúpil do celoslovenského kola, kde obhájil svoje prvenstvo.

Odborná porota ocenila najmä jeho vedomosti, kvalitu výsledkov výskumu, náročnosť a aktuálnosť témy, ale aj úsilie a zanietenosť pre danú problematiku. Dôkazom toho, že práce víťazov celoslovenského kola biologickej olympiády boli naozaj kvalitné je aj to, že víťazi boli automaticky prijatí na štúdium na Prírodovedeckú fakultu UPJŠ. Podmienkou je už len úspešné absolvovanie maturity. Takže Andrej sa možno v budúcnosti stane práve študentom UPJŠ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM