Eva Viestová Samospráva

Rozruch pred domovom dôchodcov: 50 zamestnancov bránilo svoju riaditeľku!

Takmer 50 zamestnancov Domova sociálnych služieb (DSS) v Tornali sa strelo dnes pred hlavným vchodom zariadenia, aby tak spoločne vyjadrili podporu jeho riaditeľke Andrei Gálovej. Návrhom na jej odvolanie sa bude zaoberať zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v pondelok.

Ilustračný obrázok k článku Rozruch pred domovom dôchodcov: 50 zamestnancov bránilo svoju riaditeľku!
Foto: Eva Viestová

Všetko je údajne vykonštruované

Zamestnanci vyjadrili dnes podporu riaditeľke protestom pred DSS. Viacerí prišli napriek tomu, že mali voľno, alebo boli na dovolenke. „Je to tichá podpora, ktorou chceme vyjadriť, že väčšina zamestnancov stojí za riaditeľkou. Problém mal nastať po jej údajnom fyzickom útoku na jednu so svojich zamestnankýň. Tieto dôvody však odmietame, pretože nie sú pravdivé,“ povedal zástupca riaditeľky Jozef Berky.

Zhoršilo sa pracovné prostredie v domove

Väčšina zamestnancov dnes potvrdila, že sa im v poslednom čase mimoriadne zhoršilo pracovné prostredie, pretože pracujú pod neustálym psychickým tlakom. Skupina pracovníkov nespokojná s prácou riaditeľky na nich údajne vyvíja tlak tvrdením, že ak podporujú riaditeľku, idú proti predsedovi BBSK Vladimírovi Maňkovi. „Pán predseda tu nedávno bol osobne, všetkým zamestnancom sa poďakoval za odvedenú prácu. Ja ho považujem za svedomitého človeka. Všetci zamestnanci, ktorí sme podporili pani riaditeľku, určite nemáme problém s pánom Maňkom,“ dodal Berky.

Po proteste zamestnancov proti odvolaniu riaditeľky Domova sociálnych služieb (DSS) v Tornali sa dnes riaditeľka zariadenia, Andrea Gálová, stretla so zástupcami médií v Rimavskej Sobote. Momentálne je totiž na nariadenej dovolenke, pretože zastupiteľstvo banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa má v pondelok zaoberať aj jej odvolaním z funkcie. Gálová však toto konanie považuje za neopodstatnené. Ako sa vyjadrila dôvody na jej odvolanie sú vykonštruované.

Riaditeľka sa pričinila o zveľadenie zariadenia

Andrea Gálová pracuje vo funkcii riaditeľky DSS v Tornali šesť rokov. Počas jej pôsobenia úrad BBSK financoval kompletnú rekonštrukciu budovy. „Keď som sem nastúpila, zariadenie som prevzala v nevyhovujúcom stave. Počas vedenia úradu BBSK pánom Milanom Murgašom sme ho prebudovali na DSS, na zariadenie nadštandardného charakteru s kvalitatívnymi podmienkami poskytovania sociálnych služieb o čom svedčia životné podmienky klientov a zamestnancov. Za uplynulých 5 a pol roka bola aktívna spolupráca so zriaďovateľom a aj s terajšími zástupcami BBSK. Teraz ma plánujú odvolať za rad údajných sťažností, ktoré mi neboli predložené k nahliadnutiu, neboli zákonne prešetrené a nemohla som sa k nim vôbec vyjadriť,“ povedala Gálová.

Dôvodom odvolania má byť fyzický útok na zamestnankyňu

Jedným z dôvodov na odvolanie riaditeľky DSS v Tornali má byť údajný konflikt so zamestnankyňou so sociálneho úseku. „Dala podnet na úrad BBSK, v ktorom tvrdí, že som ju fyzicky napadla a spôsobila jej podliatiny. Úrad to začal vyšetrovať, ako by bol v úlohe orgánu činného v trestnom konaní. Podala som preto podnet na políciu pre krivé obvinenie. Údajne poškodená kolegyňa však v tejto veci odmietla pre políciou vypovedať. Za posledný rok som sa stala terčom osočovania a útokov, ktoré poškodzujú tak moje meno, ako aj ľudskú dôstojnosť. Bez ohľadu na výsledok rokovania zastupiteľstva BBSK budem žiadať o opätovné prešetrenie údajných sťažností voči mojej osobe, žiadam obnovu trestno-právneho konania z krivého obvinenia a podám žalobu na osoby, ktoré ma ohovárali, osočovali a ponižovali,“ dodala riaditeľka DSS v Tornali.

Úrad BBSK sa k situácii v DSS v Tornali nateraz odmieta vyjadriť. „Návrh na odvolanie riaditeľky predloží predseda BBSK poslancom v pondelok a tam budú uvedené aj dôvody, pre ktoré bol návrh podaný,“ povedal hovorca BBSK Peter Hajnala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM