Správy

Rokovania o spojení ZŠ a gymnázia pokračujú: Primátorka vyzvala ľudí, aby zvážili, čo šíria na internete!

V Tornali rieši vedenie mesta vážny problém. Už niekoľko rokov trápi miestne gymnázium malý počet žiakov a škole hrozí zánik. Touto situáciou sa zaoberali aj poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí poverili primátorku Annu Szögedi rokovaním o spojení gymnázia a Základnej školy Ferenca Kazinczyho.

Ilustračný obrázok k článku Rokovania o spojení ZŠ a gymnázia pokračujú: Primátorka vyzvala ľudí, aby zvážili, čo šíria na internete!

Primátorka vyzvala obyvateľov, aby uvážili, aké informácie šíria prostredníctvom internetových sietí a medzi sebou, pretože nepravdivé tvrdenia poškodzujú pri rokovaniach záujmy mesta.

Mesto chce gymnázium zachovať

V Tornali sa obávajú nedávneho scenára, keď sa miestna poľnohospodárska škola pôsobiaca v meste zlúčila s ďalšou strednou školou z Rimavskej Soboty a v priebehu niekoľkých rokov ostala budova po tejto škole v Tornali prázdna. V jej priestoroch v súčasnosti pôsobí gymnázium.

Doteraz chod gymnázia dotoval Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) z vlastnej rezervy. Po zmene v systéme financovania škôl to už nebude možné. „Medzi vedením mesta, ale aj poslancami mestského zastupiteľstva vládne zhoda v tom, že gymnázium potrebujeme zachovať. Sme v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti a po jeho zániku by mnohé šikovné deti jednoducho stratili dostupnosť vzdelania. Hoci v okolitých mestách majú možnosti štúdia, mnohým rodinám chýbajú peniaze čo i len na zabezpečenie dopravy do školy,“ povedala Szögedi.

Gymnázium v Tornali má kvalitné priestorové a aj materiálno-technické zabezpečenie. Samospráva mesta rokuje s úradom BBSK o spojení gymnázia so základnou školou tak, aby sa zriaďovateľom spojenej školy stalo mesto. „Výhody vidíme v tom, že rovnakí učitelia by mohli pôsobiť na oboch školách. Kvalifikovaní pedagógovia by tak mali dosť hodín na riadne úväzky. Pedagogická dokumentácia by sa samozrejme viedla osobitne pre obe školy, ale bol by jeden riaditeľ a mal by dvoch zástupcov tak pre jednu, ako aj pre druhú školu. Navyše, v spádovej oblasti máme síce ešte dve základné školy v blízkych obciach, no na gymnázium k nám z nich v posledných rokoch neprišiel nikto. Takto by mohli žiaci plynule pokračovať v štúdiu na tej istej škole,“ doplnil prednosta Mestského úradu v Tornali Lajos Balajti.

Výzva hlavy mesta

Mesto navrhovalo, aby majetok školy BBSK previedol za symbolickú hodnotu. „Medzi obyvateľmi začali okamžite kolovať informácie o tom, že samospráva by tento majetok okamžite predala a gymnázium by aj tak zaniklo. Nám ale v skutočnosti ide o zachovanie vzdelávacej inštitúcie. Napokon sa to dá zahrnúť aj do zmluvy, kde sa zaviažeme, že majetok bude po dobu napríklad desiatich rokov skutočne využívaný pre potreby vzdelávania. Nepravdivé informácie sa však šíria aj internetom a nám to sťažuje podmienky pri vyjednávaní. Nateraz sme v štádiu, že BBSK požaduje za svoj majetok protihodnotu mestského majetku. Preto som vyzvala všetkých ľudí, aby si informácie naozaj najskôr overili a doplnili a aby zvážili šírenie neprávd, prípadne skreslených faktov,“ dodala primátorka Tornale.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM