Samospráva

Rokovanie sa napokon nekonalo: Neprišlo až 29 krajských poslancov, Kotleba hovorí o arogancii

Výjazdové rokovanie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Žarnovici sa napokon neuskutočnilo. Zo 49 poslancov bolo prítomných len 20. Kotleba všetko ukončil minútou ticha.

Ilustračný obrázok k článku Rokovanie sa napokon nekonalo: Neprišlo až 29 krajských poslancov, Kotleba hovorí o arogancii
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) mali v piatok netradične rokovať v Žarnovici. Zasadnutie krajského zastupiteľstva sa však nakoniec pre neúčasť väčšiny poslancov klubu Smer-SD, KDH nekonalo. Zo 49 poslancov bolo na rokovaní prítomných len 20, zasadnutie tak nebolo uznášaniaschopné.

Kotleba: Arogancia poslancov

Arogancia poslancov je už taká, že im už ani nestojí za to, aby sa snažili napĺňať svoj mandát, ktorý dostali od voličov,“ podotkol predseda BBSK Marián Kotleba. Podľa jeho názoru za tým môže byť aj fakt, že zasadnutie sa konalo v Žarnovici. Myslí si však, že pozornosť si zaslúžia všetky okresy kraja.

Z 29 neprítomných poslancov sa podľa Kotlebu ospravedlnili 25, zvyšní štyria tak neurobili. Predsedníčka poslaneckého klubu Smer-SD Ľubica Laššáková v tejto súvislosti uviedla, že nešlo o bojkot, no rokovanie nebolo v súlade s rokovacím poriadkom. „Rokovací poriadok hovorí, že mali by sme sa držať nejakého harmonogramu zasadnutí BBSK. Tento harmonogram predseda dodnes nepredložil, máme len orientačný plán,“ podotkla s tým, že podľa neho malo byť výjazdové rokovanie v Žarnovici ešte 20. júna.

To sa však neuskutočnilo. Podľa Kotlebu sa tak stalo preto, že zastupiteľstvo rokovalo len pár dní predtým. Zasadnutie chce do Žarnovice zvolať opätovne, tentoraz na 8. augusta. Laššáková vyčítala aj to, že výjazdové rokovanie zastupiteľstva BBSK v Žarnovici poslanci neschválili, aj keď by tak podľa rokovacieho poriadku mali urobiť.

Gelien: Išlo o odvolávanie Šedivcovej, preto neprišli

Na programe dnešného zasadnutia zastupiteľstva malo byť okrem iného aj odvolávanie riaditeľky Domova sociálnych služieb v Ladomerskej Vieske a zároveň poslankyne Národnej rady SR Viery Šedivcovej (Smer-SD). Práve tento bod je podľa nezávislého poslanca Daniela Geliena jedným z dôvodov neprítomnosti poslancov klubu Smer-SD.

Osobne si myslím, že ide o bojkot zo strany najsilnejšieho politického klubu a môže mať dve strany," podotkol s tým, že jednou z nich je práve spomínané odvolávanie Šedivcovej. Laššáková to však odmietla. Kotleba to označil za dohady, tak ako aj neúčasť kvôli bodu týkajúceho sa situácie vo zvolenskej nemocnici.

Minúta ticha

Kotleba rokovanie ukončil minútou ticha venovanej obetiam septembrových udalostí z roku 1944 v obciach Píla a Veľké Pole. Toto gesto z prítomných ignorovali dvaja poslanci – Radoslav Vazan a Jozef Tokár (obaja Smer-SD). „Nie celkom dobre som tomu rozumel, čo pán predseda myslel. Je to skôr paródia na to, čo bolo myslené celkom úprimne v Kremničke (poslanci si vtedy uctili obete nacistov, pozn. redakcie),“ podotkol Vazan s tým, že ostatné obce ako Kľak a Ostrý Grúň neboli spomenuté. „Treba byť v rámci histórie veľmi objektívny,“ do­dal.

foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM