Jakub Forgács Kultúra

Rozprávanie pamätníkov či ľudové artefakty. Tradície regiónu pri Revúcej opäť ožijú

Aj vám učarovali tradície a zvyklosti? Ľudovú obuv, remeslá, no hlavne spomienky ľudí z okolia Revúcej, si budeme môcť pripomenúť už o pár dní!

Ilustračný obrázok k článku Rozprávanie pamätníkov či ľudové artefakty. Tradície regiónu pri Revúcej opäť ožijú
Zdroj: TASR

Výsledky terénneho folklórneho výskumu v obciach Muráň, Muránska Huta, Muránska Lehota a Muránska Dlhá Lúka priblíži komorný program Roztratené zrnká, ktorý sa uskutoční 5. novembra od 15:00 v kultúrnom dome v Muráni v Revúckom okrese. Ako uviedla Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska (GMOS) v Rimavskej Sobote, aktuálne podujatie je výsledkom siedmeho ročníka rovnomenného projektu Roztratené zrnká.

„Program bude zameraný hlavne na rozprávanie pamätníkov – obyvateľov týchto obcí. Zároveň však pripravujeme i prezentáciu fotografií, ktoré sme pri výskume zhotovili. Návštevníci uvidia tiež artefakty ako napríklad ľudovú obuv či typické kožúšky z Muránskej Dlhej Lúky, ktorá bola známa pôsobením kožušníkov,“ načrtla Zvarová s tým, že vystúpi tiež spevácka skupina Levenda z Muráňa.

Projekt Roztratené zrnká, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, je zameraný na spracovávanie zvykoslovia a folklórnych javov, ktoré sa v tomto regióne ešte zachovali, prípadne existujú pamätníci, ktorí o nich vedia odborníkom porozprávať. „Okrem obradového folklóru však zaznamenávame i nárečia, remeselné techniky, ľudový odev a keramiku,“ povedala Zvarová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM