Sandra Polovková Samospráva

Samospráva Tisovca plánuje v januári zmeny v rozpočte: Učiteľom zvýšia platy

Ročný rozpočet mesta Tisovec prijali poslanci mestského zastupiteľstva vo všeobecnej zhode 19.decembra 2013. Už pri jeho schvaľovaní sa však dohodli, že keď budú mať presnejšie východiská v príjmoch, urobia v januári potrebné zmeny.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva Tisovca plánuje v januári zmeny v rozpočte: Učiteľom zvýšia platy
Foto: Eva Viestová

V schválenom rozpočte počítali s príjmami vo výške približne dva milióny eur. Z daní fyzických osôb by mali dostať vyše 924 tisíc eur. Daň z nehnuteľností, ostatné dane a poplatky majú do mestskej pokladne prispieť sumou približne 200 tisíc eur.

Zmeny už v januári

Poslanci schválili rozpočet v decembri, aby sa vyhli rozpočtovému provizóriu. Teraz však musia zapracovať reálne sumy z podielových daní, ale aj povinné 5-percentné zvýšenie platu učiteľov.

„Rozpočet sme mohli schváliť len vďaka dobrej komunikácii medzi poslancami, ale aj hlavným kontrolórom. Schválili sme ho napriek tomu, že sme ešte nepoznali východiská, aby sme mohli pokračovať v investičných zámeroch. Na januárové rokovanie zastupiteľstva pripravujeme zmenu v rozpočte tak, aby v ňom bolo zahrnuté najmä zvýšenie platov učiteľom základnej, materskej a umeleckej školy. Do príjmovej časti zase započítame už reálne čísla, ktoré dostaneme z podielových daní od štátu. Na tieto informácie sme museli počkať, pretože boli zverejnené až po schválení štátneho rozpočtu na tento rok,“ vysvetlil primátor mesta, Mináč.

Opravy mesta a jeho rekonštrukcie

V Tisovci sa už niekoľko rokov usilujú zmeniť vzhľad centrálnej časti mesta. Najskôr však musia vyriešiť vlastnícke vzťahy k často zanedbaným nehnuteľnostiam. Ich majitelia na opravu často nemajú peniaze alebo o starý dom jednoducho neprejavujú záujem. Samospráva tieto domy postupne odkupuje a búra. Vzniknutú plochu mesto plánuje ponúknuť investorom, ktorí ju môžu využiť v súlade s územným plánom. Napríklad na nové stavby slúžiace obchodu či na bývanie.

V tomto roku budú obnovené najmä chodníky

„Väčšie investície v rozpočte nemáme, lebo tie sa schvaľujú samostatne. Používame na ne peniaze z rezervného fondu mesta. V tomto roku by sme chceli investovať do komunikácií a chodníkov. Ak sa nám to podarí, radi by sme opravili budovu bývalého zdravotného strediska,“ doplnil primátor Tisovca.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM