Peter Handzuš Rôzne

Samosprávy môžu požiadať o prostriedky na medzinárodnú spoluprácu

Slovenské mestá a obce môžu v aktuálnom programovacom období čerpať financie na medzinárodnú partnerskú spoluprácu.

Samosprávy, ktoré majú záujem o podporu družobných aktivít formou projektových grantov, môžu svoje projekty predkladať do 1. septembra. Po úspešnom schválení projektov sa podujatia budú môcť realizovať medzi 1. januárom až 30. septembrom 2012. V rámci programu Európa pre občanov je na roky 2007 až 2013 alokovaných 215 miliónov eur.

Program prostredníctvom štyroch akcií ponúka projektové a prevádzkové granty na zapájanie občanov do európskeho diania. Podporuje družobné aktivity, činnosť organizácií občianskej spoločnosti na národnej i európskej úrovni, tiež podporuje činnosť občianskych skupín, mimovládnych organizácií, organizácií pôsobiacich v oblasti športu a dobrovoľníctva a podporuje i zachovanie európskej kultúrnej pamiatky.

Komunitárny program Európa pre občanov si postupne osvojujú mestá a obce, na čo poukazuje rast počtu schválených projektov. Kým v roku 2007 boli podporené projekty piatich obcí, v roku 2009 úspešné projekty predložilo 19 obcí a v minulom roku bol tento počet na úrovni 25 obcí. „Mnohé mestá a obce sú v oblasti zahraničnej spolupráce veľmi aktívne. Preto očakávam nárast počtu predložených a pochopiteľne aj schválených projektov,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč.

TASR informoval hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM