Kultúra

Silný zážitok revúckych detí: Na vlastné oči videli, ako to vyzerá v Tutanchamonovej hrobke

Malí Revúčania zažili nevídaný zážitok. Ocitli sa v roli archeológov a vstúpili do tajuplnej hrobky slávneho egyptského faraóna Tutanchamona. Dotknite sa aj vy atmosféry starého Egypta a prečítajte si o ich dobrodružstve.

Ilustračný obrázok k článku Silný zážitok revúckych detí: Na vlastné oči videli, ako to vyzerá v Tutanchamonovej hrobke
Zdroj: Dnes24.sk

Možno nám hneď neuveríte… Možno až vtedy, keď sa pozorne začítate do našich slov a predstavíte si, ako sa boh Ra plaví na svojej lodi po nebeskej oblohe, rozpoznáte, že si určite nevymýšľame. Práve naopak, sprostredkúvame Vám našu jedinečnú skúsenosť, ako sme sa identifikovali s pocitmi archeológa Howarda Cartera, ktorý roku 1922 objavil hrobku faraóna Tutanchamona. Veľmi málo chýbalo, aby sme si prestali uvedomovať, kde sa nachádzame a spoločne nevykríkli Carterove slová: „Vidím úžasné veci!“ Konečne sme mohli na vlastné oči vidieť a potvrdiť si to, čo je napísané a zobrazené v rôznych učebniciach a encyklopédiách.

Ocitli sme sa v krajine pestrej a bohatej, krásne rozkvitnutej, ale aj pokrytej prachom púšte, kde vládli faraóni a dominovala viera v posmrtný život. Áno, to všetko je pravda a dosvedčila nám to aj výstava, ktorú sme navštívili jeden piatok, presne uprotred novembra. So slúchadlami na ušiach a s otvorenými očami sme krok za krokom vstupovali a postupne odhaľovali časti Tutanchamonovej hrobky, v ktorej bolo všetko pripravené, aby tento výnimočný muž mohol bezpečne cestovať podsvetím do večnosti. Prešli sme jeho predsieňou, komorou, pokladnicou a hrobkou. Videli sme tri obrovské rakvy vložené do seba, ktoré ukrývali sarkofág a mumifikované telo panovníka s posmrtnou maskou, zobrazujúcou nebeskú oblohu so slnečnými lúčmi, teda východ a západ slnka. Hrobka bola plná drahocenných pokladov, kultových a náboženských predmetov, sarkofágov, sôch, šperkov, nábytku, zbraní, bojových vozov, nádob a predmetov každodennej potreby, celkovo viac ako päťtisíc objektov. Na stenách boli zobrazené výjavy z domu pre večnosť.

Skutočne, Egypťania neboli len národom s najväčšou vierou, boli aj národom, ktorého svet sa vyznačoval rôznorodosťou, bohatstvom a hojnoťou, taktiež aj národom, ktorý si vážil svoju domovinu a zanechával úžasné veci, ktoré vypovedajú o ume, vedomostiach, zručnostiach či estetickom cítení ľudí obývajúcich priestor životodarnej rieky Níl.

Autor: PhDr. Alena Guliariková

Foto: ZŠ J.A. Komenského

Malí Revúčania odhalili tajomstvo hrobky Tutanchamona
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM