Webnoviny - Rôzne

Školy sa môžu zapájať do dobrovoľníckych projektov

Akadémia stredoeurópskych škôl – aces otvára piaty ročník súťaže medzinárodných školských partnerstiev.

(WEBNOVINY) Témou tohto roka je Budovanie mostov v spoločnosti – staň sa dobrovoľníkom vo svojej komunite! Prihlásiť možno napríklad programy podporujúce školákov, ktorí majú problém s učením, koncerty v domovoch dôchodcov, aktivizovanie mladých a starších ľudí v spoločných aktivitách s cieľom chrániť prostredie alebo boj s diskrimináciou. Jedným z cieľov Európskeho roka dobrovoľníctva 2011 je zvýšenie viditeľnosti a vážnosti ľudí, ktorí pracujú vo svojom voľnom čase bez nároku na odmenu. Dobrovoľníkom sa môže stať každý, pričom táto možnosť neponúka len osobné uspokojenie, ale aj príležitosť na obohatenie

Súťaž je určená pre 15 krajín – Albánsko, Rakúsko, Bosnu a Hercegovinu, Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Maďarsko, Kosovo, Macedónsko, Moldavsko, Čiernu Horu, Rumunsko, Srbsko a Slovinsko. Zúčastniť sa môžu aj všetky školy z celého Slovenska. Návrhy dobrovoľníckych projektov je možné podávať do 30. apríla 2011. Najlepšie vyberie medzinárodná porota. Víťazi súťaže sa zúčastnia na projektovom cykle aces 2011/2012 a zároveň im pridelia grant. Získajú podporu v priebehu projektu a dostanú pozvanie na medzinárodné stretnutia. Školy môžu využiť on-line vyhľadávač partnerov, ktorý im umožňuje hľadať „ideálnych partnerov“ podľa spoločných záujmov a požiadaviek. Je dostupný na adrese www.aces.or.at. Spoločne s partnermi budú školy následne realizovať spoločné nápady v rámci projektu.

Školskú iniciatívu aces založila nadácia ERSTE v roku 2006. V spolupráci s neziskovou organizáciou VČELÍ DOM (Slovenská republika) je Interkulturelles Zentrum (Rakúsko) jej počiatočným koordinátorom. Cieľom organizácie aces je spájať učiteľov a študentov zo strednej a juhovýchodnej Európy a prekonávať tým pomyselné hranice. Toto úsilie podporujú ministerstvá školstva v rámci všetkých zúčastnených krajín. Do programu aces sa doposiaľ zapojilo približne 16 000 žiakov a viac ako 2 000 učiteľov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM