Eva Viestová Rôzne

Slovmag plánuje rozšírením ťažby vytvoriť nové pracovné miesta

Spoločnosť Slovmag, a. s., plánuje na ložisku Lubeník v okrese Revúca zvýšenie kapacity ťažby a úpravy magnezitu zo súčasných 99.500 ton ročne na 200.000 ton ročne, pričom celkové náklady na ťažbu a spracovanie magnezitu dosiahnu 15 eur za tonu.

„Vplyvom realizácie navrhovanej činnosti s nárastom ťažby sa predpokladá úmerný nárast počtu zamestnancov. Pri ťažbe 115.000 ton sa predpokladá počet zamestnancov v podzemí 89 a pri úprave a drvení 24. Pri ťažbe do 200.000 ton bude potrebné zaviesť dvojzmennú prevádzku, čo bude predstavovať zdvojnásobenie počtu zamestnancov banskej prevádzky a úpravne,“ uvádza sa v zámere, ktorý predložil investor na posúdenie vplyvu investície na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA).
Dôvodom umiestnenia navrhovanej činnosti v predmetnej lokalite sú overené zásoby magnezitu ohraničené dobývacím priestorom Lubeník. Ďalším dôvodom je dostatočné pripravenie ťažobného a úpravarenského procesu z dôvodu zvýšených množstiev trhom požadovaných finálnych výrobkov.
Zvýšením objemu ťažby v dobývacom priestore Lubeník a následného spracovania magnezitu nevzniknú požiadavky na výstavbu nových stavebných objektov, dopravných ciest na povrchu ani technologických zariadení na úpravni. Súčasná infraštruktúra a kapacita prevádzok na dobývanie a úpravu vyťaženej suroviny je postačujúca pre spracovanie navrhovaného objemu magnezitu. Momentálny počet zamestnancov je 588.
Slovmag, a. s., Lubeník je výrobcom žiaruvzdorných materiálov. Zaoberá sa ťažbou, úpravou a spracovaním magnezitovej suroviny, produkciou a predajom magnezitových slinkov a žiaruvzdorných výrobkov na báze magnezitu a magnetitu.

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM