Správy

Špeciálna akcia v Revúcej: Hádajte, koľko vodičov nezastalo nevidiacemu chodcovi!

Detský obrázok a leták si v utorok odniesli vodiči, ktorých zastavili dopravní policajti počas akcie Biela palica v Revúcej. Ako povedal predseda miestnej organizácie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Zoltán Paloš, situácia sa oproti minulým rokom mierne zlepšila.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálna akcia v Revúcej: Hádajte, koľko vodičov nezastalo nevidiacemu chodcovi!
Foto: Eva Viestová

Ukázalo sa to aj na počte vozidiel, ktoré slepcovi s bielou palicou nedali prednosť na priechode.

Pozornosť vodičov skontrolovali policajti na štvorprúdovej ceste pretínajúcej mesto Revúca. Hliadka v civilnom vozidle z parkoviska dozerala na priechod pre chodcov, po ktorom prechádzal muž s bielou palicou. Reakciu vodičov ohlásili vysielačkou označenej policajnej hliadke.

„Dostávame hlásenia o tom, ako vodiči reagovali. Vzápätí ideme s deťmi zo základnej školy, aby sme vodičov na priestupok buď upozornili, alebo sa im za ohľaduplnosť poďakovali. Zároveň ich odmeníme vlastnoručne nakresleným obrázkom a letákom s informáciami o dnešnej akcii,“ povedala členka ÚNSS Jana Jakubejová.

Figurantom s bielou palicou bol Pavol Černák. Hoci pomôcku v bežnom živote nepoužíva, poruchu zraku má reálnu. „Mám takzvané rúrkové videnie. Znamená to, že nevidím do strán, preto je pre mňa prechádzanie cez cestu skutočným rizikom. Riskoval som aj dnes, pretože aj keď boli policajti blízko, vodiči v tej chvíli o nich ešte nevedeli. Síce ma priamo neohrozil nikto, približne dve desiatky šoférov mi nedalo prednosť a prešli okolo mňa v pomerne tesnej blízkosti. Celú akciu som však prežil v zdraví,“ doplnil figurant.

Napriek niekoľkým výnimkám sú vodiči voči nevidiacim v Revúcej oproti minulým rokom tolerantnejší.

„Naozaj sa situácia mierne zlepšuje. Videli sme niekoľko áut, ktoré museli brzdiť veľmi intenzívne, ale zastavili. Nebezpečná bola aj situácia, keď sa autá pohybovali v niekoľkých pruhoch súčasne a ich vodiči nemali dostatočný rozhľad. Táto akcia však nie je len o nás slabozrakých a nevidiacich. Priechody pre chodcov sú mimoriadne nebezpečné aj pre seniorov, deti, ale aj pre zdravých ľudí v najlepšom veku. Na to by mali vodiči myslieť počas celého roka. Po dopravnej kolízii je na ľútosť jednoducho neskoro,“ dodal Paloš.

Biela palica v Revúcej
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM