Jakub Forgács Rôzne Správy

Spoznajte najkrajšie dominanty Revúcej. Obľúbená potulka mestom pokračuje

Mesto na Gemeri sa opäť viac predstaví návštevníkom. Túlanie sa Revúcou po letnej sezóne nekončí. Čo ja dôvodom?

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte najkrajšie dominanty Revúcej. Obľúbená potulka mestom pokračuje
Zdroj: TASR

Potulka Revúcou, ktorá návštevníkom tohto mesta na Gemeri predstavuje jeho najvýznamnejšie historické pamiatky, bude pokračovať aj v jesenných a neskôr i v zimných mesiacoch. Podľa slov Diany Lamperovej, riaditeľky Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, ktoré túto sériu podujatí organizuje, sa pre záujem verejnosti rozhodli v Potulke pokračovať aj v tomto období, kedy je múzeum pre rekonštrukčné práce po poškodení záplavovou vodou z júla tohto roku dočasne zatvorené.

Čítajte tiež: FOTO: V Revúcej ošetrujú predmety z múzea. Po povodni opäť zažiarili

„Keďže sa do múzea teraz nedostanú, rozhodli sme sa návštevníkom mesta vyjsť v ústrety aspoň organizovaním potulky. Je však potrebné vopred sa na ňu objednať a v tomto posezónnom období ju poskytujeme len v pracovných dňoch. Mimo sezóny totiž zamestnanci múzea nepracujú cez víkendy a bolo by preto ťažké potulku organizačne zabezpečiť,“ vysvetlila riaditeľka.

Dodala, že v lete bol o potulku medzi turistami záujem hlavne cez víkendy. Doteraz ich zorganizovali približne desať a ich počet mohol byť aj vyšší. „Keďže sme našu činnosť pre poškodenie budovy záplavami ukončili v auguste, ľudia sa nám už ani nenahlasovali. Vedeli, že múzeum je zatvorené a zrejme predpokladali, že neposkytujeme ani túto službu,“ vysvetlila Lamperová, podľa ktorej však potulku neprestali organizovať a v súčasnosti o ňu registrujú záujem napríklad zo strany škôl.

Turisti majú možnosť vybrať si z dvoch trás potulky. „Veľký okruh obsahuje návštevu miestneho evanjelického kostola a fary, pôvodnú a novšiu budovu Prvého slovenského gymnázia, Rímskokatolícky kostol sv. Vavrinca a Mestský dom, v ktorom dnes sídli mestský úrad. Uvidia aj Mestský hostinec i tzv. Nandražiho dom a do okruhu je zahrnutý tiež Mestský cintorín a pomník padlým v prvej svetovej vojne. Súčasťou trasy je i niekoľko meštianskych domov vrátane rodného domu generála Rudolfa Viesta,“ vymenovala referentka múzea Lucia Koreňová. Dodala, že v rámci malého okruhu je počet navštívených miest menší a zahŕňa pamiatky v centre mesta.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako vyzerá ošetrovanie predmetov z revúckeho múzea!

Čítajte tiež: Budúcnosť revúckeho gymnázia na pretrase. Krajskí poslanci rozhodli

V OBRAZOCH: Veľké ošetrovanie predmetov z revúckeho múzea
9
Galéria
Foto: Martina Guliariková / Zdroj: Múzeum Prvého slovenského gym.
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM