Rôzne

STALO SA NA SLOVENSKU: K prezidentovi sa dostala nežiadúca návšteva, kauza Bašternák sa vyostruje

Téma zotrvania Slovenska v európskych štruktúrach, nekonečná kauza Bašternák a odvolávanie Kaliňáka i výrazný zásah počasia do plánov organizátorov hudobných festivalov. Na prelome júna a júla sa toho u nás udialo viac než dosť.

Vystúpime z EÚ? Kotleba by bol za

Brexit, teda referendum Veľkej Británie za zotrvanie krajiny v Európskej únii, dopadlo dobre pre euroskeptikov. Jedna zo zakladajúcich krajín tohto nadnárodného spoločenstva, napokon EÚ opúšťa. Rozhodli o tom tesné výsledky.

Niečo podobné si v súvislosti s našou krajinou vie predstaviť aj šéf Ľudovej strany Naše Slovensko Marián Kotleba, ktorý už vyhlásil tzv. slexit. Pre tento účel už začal zbierať podpisy, aby mohlo byť vyhlásené referendum.

Ďalšie prekárania sa v podaní politikov

Vo štvrtok sa opozícia opakovane pokúsila odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka, tentoraz ale na hlasovanie ani nedošlo, keďže predseda OĽaNO Igor Matovič roztiahol na zem transparent s nápisom:* „Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne“.* Mimoriadna schôdza parlamentu bola napokon zrušená, predseda parlamentu Andrej Danko označil Matovičovo počínanie si za protiústavné.

Snaha opozičných poslancov o odvolanie Kaliňáka tak príde na rad v stredu (6. júl), pričom je rozšírená aj o úsilie zosadiť z postu premiéra republiky Roberta Fica.

Razia u Bašternáka

Všetko to má priamy súvis s kauzou okolo Ladislava Bašternáka, ktorý podľa opozície kšeftoval s Robertom Kaliňákom a zároveň na daniach okrádal štát, minister vnútra mu mal potom zasahovaním do vyšetrovania pomáhať.

A práve bytový komplex médiami prepieraného podnikateľa Bašternáka bol v strede týždňa stredobodom razie, policajti sa zdržali približne štyri hodiny, pričom im šlo o účtovné knihy, dokonca si mali odniesť aj počítač. Opozícia si ale myslí, že je to všetko len vykonštruované, spôsob, ako si zaistiť alibi.

Protesty pod Ficovými oknami

Tisícky ľudí sa v pondelok (27.6.) zišli v Bratislave na námestí SNP, aby sa následne presunuli pred bytový komplex Bonaparte, kde býva premiér Fico. Dôvodom je spomínaná kauza Bašternák. Na pódiu postupne vystúpili známe osobnosti politickej scény vrátane Matoviča, ktorý bol akýmsi moderátorom celej akcie, ukázali sa aj Galko a Remišová zo SaS, protestu sa zúčastnil aj šéf liberálov Sulík.

Dav vyjadroval svoju nespokojnosť s praktikami Fica a Kaliňáka, miestami sa priestorom nieslo hlučné skandovanie: „Dosť bolo Fica!", „Kaliňák do basy! i „Potkan vylez!“

Nezvaný hosť u prezidenta

Do prezidentské paláca sa chodí na pozvanie. To si ale určite v utorok skoro ráno nepovedal muž, ktorý preskočil sklenený plot zo zadnej strany paláca a dostal sa na zadné nádvorie a následne do budovy. Ten do nej vstúpil nezabezpečeným zamestnaneckým vchodom, vyšiel po schodoch na najvyššie poschodie, tam pobudol 20 minút a potom odišiel.

Na situáciu, ktorá je vyhodnotená ako bezpečnostné riziko, doplatil stratou funkcie Riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Radovan Horváth. Tvár neznámeho muža zachytila kamera, Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave v snahe vypátrať totožnosť zverejnilo jeho fotografiu.

Situácia znepokojila aj samotného prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, ktorý vyhlásil, že pre neho „nepríjemným prekvapením bolo zistenie, že niekto môže stráviť v paláci bez toho, aby sa s ním niekto stretol, 20 minút, voľne tam chodiť, stále nevieme, čo tam ten človek robil.“

Počasie naštvalo ľudí na festivaloch

V Piešťanoch, Nitre i Bratislave sa cez víkend konali hudobné festivaly. Presnejšie povedané, ich časť, keďže tentoraz malo hlavné slovo počasie.

Búrky, blesky a v prvom rade obavy o bezpečnosť aktérov a návštevníkov napokon na piešťanskom Topfeste, nitrianskom podujatí Fun rádio Dohoda i festivale Hip Hop žije, prinútili organizátorov k radikálnemu kro­ku.

STALO SA NA SLOVENSKU - 3.7.
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM