Peter Klimant Správy

Starosta prezradil super správu: Obnova pečenia slávnych muránskych buchiet vyzerá reálne!

Super správa pre všetkých maškrtníkov. Slávne muránske buchty sa možno opäť začnú piecť a predávať. Obec Muráň už hľadá vhodné priestory na ich prípravu.

Ilustračný obrázok k článku Starosta prezradil super správu: Obnova pečenia slávnych muránskych buchiet vyzerá reálne!
Zdroj: TASR

Muránske buchty, ktoré sú tradičnou kulinárskou špecialitou spojenou s obcou Muráň, sa v dedine prestali piecť približne pred dvomi rokmi. Ako prezradil starosta Roman Goldschmidt, obnovenie ich prípravy a predaja však vyzerá reálne.

Hľadajú vhodné priestory na pečenie

„Obnovu pečenia muránskych buchiet sme okrem iného zahrnuli do plánu hospodárskeho rozvoja obce. Tomuto zámeru je naklonené aj obecné zastupiteľstvo,“ uviedol starosta s tým, že v súčasnosti hľadajú vhodné priestory, kde by tieto buchty bolo možné piecť.

„Jedným z variantov je školská kuchyňa, ktorá je na to prispôsobená a pečenie buchiet sme si v nej už odskúšali. Nedávno sme totiž pre návštevu z družobnej moravskej obce Fryšták upiekli 60 buchiet a boli nadšení, že ich po dvoch rokoch mohli znovu ochutnať,“ priblížil Goldschmidt s tým, že detaily a potrebné povolenia by bolo nutné dohodnúť s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Samospráva tiež potrebuje nájsť vhodný objekt v centre obce, kde by sa buchty predávali. „Je možné, že priamo v tých priestoroch by sa aj piekli. Museli by sme však zakúpiť potrebné zariadenie, hlavne konvektomat alebo rúru na pečenie,“ spomenul starosta s tým, že v školskej kuchyni už toto vybavenie majú, takže z finančného hľadiska by bola príprava buchiet v škole výhodnejšia.

Ďalšou možnosťou je súkromník

Ďalšou možnosťou je variant, kedy by obec poskytla priestory súkromnej osobe, ktorá by pečenie buchiet zabezpečovala na základe živnosti. „V takomto prípade sa síce dá získať príspevok na samozamestnanie, ale veľa financií treba vynaložiť na odvody a ďalšie účely, čo je pre tunajších ľudí dosť veľká finančná záťaž,“ uzavrel starosta, ktorý výrobu buchiet v obecnej réžii považuje za pravdepodobnejšiu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM