Jakub Forgács Správy

Stratégiu rozvoja Malohontu pripravovali 2 roky. Jej podpora je však nejasná

Množstvo projektov obcí, podnikateľov i občianskych združení, ktoré môžu posunúť život v našom regióne vpred. Dočkajú sa podpory?

Ilustračný obrázok k článku Stratégiu rozvoja Malohontu pripravovali 2 roky. Jej podpora je však nejasná
Foto: Eva Viestová

Dva roky prebiehala príprava stratégie miestneho rozvoja s názvom Srdcom spätí s Malohontom, jeho rozvoj je naším mottom, ktorú vypracovala Miestna akčná skupina (MAS) Malohont, pôsobiaca na území okresov Rimavská Sobota, Revúca a Poltár. Ako informovala jej manažérka Miroslava Vargová, zatiaľ nie je jasné, či bude zo strany štátu podporená.

Stratégiu podľa jej slov začiatkom decembra minulého roka predložili Pôdohospodárskej platobnej agentúre a odvtedy čakajú na rozhodnutie o prípadnom podporení. „Dúfame, že sa to v tomto roku už rozbehne a my budeme môcť opäť podporiť množstvo zaujímavých projektov obcí, podnikateľov i občianskych združení, ktoré posunú život v našom regióne vpred,“ konštatovala Vargová, podľa ktorej od predloženia stratégie neprešiel týždeň, kedy by sa potenciálni žiadatelia z územia MAS neinformovali o možnostiach a termínoch podpory.

„Prvoradou podmienkou je však schválenie stratégie, a tiež udelenie štatútu MAS, k čomu dodnes nedošlo. Potom bude nasledovať ešte predloženie žiadostí na chod MAS, bez ktorého ani tá najlepšie spracovaná stratégia nemá šancu na úspešnú realizáciu. Zrejme až potom príde na rad dlhoočakávané vyhlásenie prvej výzvy prostredníctvom MAS v programovom období 2014 – 2020. Kedy k tomu dôjde a či to bude ešte v tomto roku, to žiaľ nevieme,“ povedala manažérka MAS.

Dodala, že stratégia miestneho rozvoja bola spracovaná za aktívnej účasti zástupcov samospráv, podnikateľov, občianskych združení a ďalších aktívnych organizácií i jednotlivcov pod vedením miestnych odborníkov. „Proces jej prípravy prebiehal v rokoch 2014 – 2015 s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja a z príspevkov obcí zahrnutých do územia MAS,“ uviedla Vargová, podľa ktorej by región na základe stratégie mohol získať dovedna 3,23 milióna eur na rôzne projekty.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM